Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova nu comentează, însă Jake Sullivan confirmă: SUA au comunicat cu Kremlinul

Yahoo News
Jake Sullivan

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a confirmat că, în pofida războiului din Ucraina, canalele de comunicare dintre Washington și Moscova rămân deschise, scrie BBC, potrivit Mediafax.

Vorbind la New York, Sullivan a declarat că este "în interesul" SUA să mențină contactul cu Kremlinul.

Dar a insistat că oficialii sunt conștineți „cu cine au de-a face".

Acest lucru vine în contextul în care Casa Albă refuză să nege rapoartele conform cărora Sullivan a condus discuțiile cu Rusia pentru a preveni o escaladare nucleară în Ucraina.

Wall Street Journal a relatat că Sullivan a purtat discuții confidențiale cu omologul său rus, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, și cu un consilier de rang înalt al Kremlinului în materie de politică externă, Iuri Ușakov, în ultimele câteva luni.

Oficiali de rang înalt au declarat pentru ziar că bărbații au discutat despre modalitățile de a se proteja împotriva riscului de escaladare nucleară în războiul din Ucraina, dar nu s-au angajat în nicio negociere privind modalitățile de a pune capăt conflictului.

Negocieri secrete între Washington și Moscova - Kremlinul refuză să comenteze informațiile

Luna trecută, Sullivan a declarat că orice utilizare a armelor nucleare ar avea "consecințe catastrofale pentru Rusia". El a declarat pentru postul american de televiziune NBC că înalții oficiali au "explicat" domeniul de aplicare al potențialului răspuns al SUA în cadrul unor discuții private cu oficiali ruși.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a refuzat să confirme povestea, declarând ziarului că "oamenii susțin multe lucruri", în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat ziarele occidentale că "publică numeroase farse".

Însă secretarul de presă al Casei Albe, Karin Jean-Pierre, a declarat luni că Statele Unite își rezervă dreptul de a purta discuții cu Rusia.

Iar Sullivan - despre care se spune că este unul dintre cei mai importanți consilieri ai președintelui american Joe Biden - a declarat că menținerea contactului cu Moscova este în "interesul fiecărei țări care este afectată de acest conflict".

Săptămâna trecută, Washington Post a relatat că înalți oficiali americani au îndemnat Kievul să dea dovadă de deschidere pentru a purta negocieri cu Rusia și să renunțe la refuzul public de a discuta despre încetarea războiului cât timp președintele Vladimir Putin rămâne la putere.

Dar Sullivan a declarat în cadrul unui eveniment public la New York că administrația Biden are "obligația de a urmări responsabilizarea" și s-a angajat să colaboreze cu partenerii internaționali pentru a "trage la răspundere autorii gravelor crime de război din Ucraina".

În ultimele luni au crescut îngrijorările că Rusia ar putea recurge la folosirea armelor nucleare într-o încercare disperată de a apăra cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei pe care le-a anexat ilegal.

Anterior Kremlinul refuzase să confirme informațiile cu privire la discuțiile cu americanii.

Kremlinul a refuzat luni să comenteze asupra informaţiei publicate de The Wall Street Journal (WSJ) conform căreia Washingtonul a purtat discuţii secrete cu înalţi oficiali ruşi pentru a evita o viitoare escaladare a războiului din Ucraina

"Nu avem nimic de spus despre acest articol", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Repet încă o dată că există unele informaţii adevărate, însă de cele mai multe ori informaţiile sunt simple speculaţii", a adăugat Peskov, recomandând să fie contactate în acest sens Casă Albă sau WSJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.