Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova SURPRINDE: Cere ca Transnistria SĂ REVINĂ în componenţa Republicii Moldova

transnistria

Moscova pledează pentru revenirea la principiile din Memorandumul Kozak, potrivit ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, citat luni de Radio Chişinău, cu referire la media ruse, potrivit Agerpres.

În cadrul unui forum de tineret, Lavrov a spus Rusia pledează pentru soluţionarea politică a conflictului de pe Nistru şi revenirea Transnistriei în componenţa Republicii Moldova, care să-şi păstreze suveranitatea şi neutralitatea.

'Federaţia Rusă nu a recunoscut Republica Moldovenească Nistreană. Federaţia Rusă este parte a procesului de reglementare a acestui conflict pe baza criteriilor respective. Principiul numărul unu: statut special pentru Transnistria, coodonat cu Tiraspolul astfel încât Republica Moldova să-şi păstreze suveranitatea, adică să nu fie absorbită de nimeni ca stat şi să-şi păstreze statutul de neutralitate, adică să nu adere la blocuri militar-politice', a subliniat Serghei Lavrov, citat de portalul rusesc PolitNavigator.

Citește și: Viorica Dăncilă îl nimicește pe Victor Ponta – Știe doar să distrugă

Ministrul rus de externe a mai spus că 'aceste principii au fost coordonate cu mulţi ani în urmă, la începutul anilor 2000' şi că, în baza acestor principii, urma să fie semnat Memorandumul Kozak, pe care Chişinăul l-a respins în ultimul moment.

Memorandumul Kozak a fost un proiect de reglementare a conflictului transnistrean, coordonat de actualul vicepremier rus, Dmitri Kozak. El a fost lansat de către Moscova în 2003 şi prevedea soluţionarea crizei transnistrene în urma unor tratative directe între Chişinău şi Tiraspol, precum şi acordarea dreptului de veto părţii transnistrene în problemele de politică externă ale Republicii Moldova, dar şi menţinerea unei baze militare ruse în Republica Moldova timp de cel puţin 25 de ani, aminteşte Radio Chişinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.