Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivare ȘOC în dosarul lui Elan Schwartzenberg: 'E acuzat într-un dosar unde s-a dat achitare. Prezumția, toți sunt nevinovați'

Rise Project
Elan Schwartzenberg

Magistrații precizează că au revocat arestul preventiv dispus faţă de Elan Schwartzenberg deoarece el este acuzat de complicitate la luare de mită într-o cauză disjunsă din dosarul lui Radu Mazăre, cel din urmă fiind achitat în primă instanță, ceea ce ar arata că toți cei implicați sunt nevinovați.

„Prima condiţie care se impune a fi verificată în cazul oricărei cereri privind măsurile preventive este existenţa unei suspiciuni rezonabile din care să rezulte că inculpatul a comis infracţiunea de care este acuzat. Suspiciunea rezonabilă presupune existenţa unor fapte sau informaţii apte să convingă un observator obiectiv că este posibil ca persoana în cauză să fi săvârşit infracţiunea. (...) Prin sentinţa penală pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dispus achitarea inculpatului (Radu Mazăre, n.r.) pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi a inculpatului (Avraham Morgenstern, n.r.) pentru infracţiunea de dare de mită. În continuare, judecătorul de cameră preliminară va examina punctual care acte dintre cele indicate de către procuror sunt apte a crea suspiciunea rezonabilă că inculpatul (Elan Schwartzenberg, n.r.) ar fi comis infracţiunea de complicitate la dare de mită şi dacă se mai poate vorbi de existenţa unei suspiciuni rezonabile în condiţiile în care autorul infracţiunii la care se reţine complicitatea a fost achitat”, au precizat magistrații Tribunalului București în motivarea deciziei, conform Mediafax.

Citește și: Modificarea care cutremură instanțele - Sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor, VERIFICAT la sânge

Aceștia au mai subliniat, că o soluție de achitare pronunțată chiar de Înalta Curte ar reprezenta o prezumție potrivit căreia toți cei implicați în faptele de care au fost acuzați sunt nevinovați.

„În ochii unui om mediu, diligent, obiectiv pronunțarea unei soluții de achitare creează o prezumție că toate persoanele implicate în acea activitate infracțională sunt nevinovate. Pentru a analiza percepția unui om obiectiv, obișnuit trebuie avute în vedere și particularitățile prezentei cauze. Astfel, șase judecători au stabilit că nu există suspiciunea rezonabilă că s-au săvârșit infracțiunile la care se face referire în rechizitoriu. Dintre acești șase judecători, trei dintre ei s-au pronunțat în unanimitate după ce au efectuat cercetarea judecătorească și au administrat toate probele care se impuneau a fi administrate în cauză. În acest sens, toate hotărârile la care s-a făcut referire în prezența încheiere au fost pronunțate de către Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța de cel mai mare grad din țara noastră şi totodată instanța care conferă cel mai mare grad de credibilitate pentru un observator obişnuit”, mai spun judecătorii.

În motivarea deciziei revocare a arestului preventiv, magistrații de la Tribunalul București mai spun că soluția lor nu arată că omul de afaceri Elan Schwartzenberg este nevinovat, ci doar că la acest moment, „percepția subiectivă a unui observator obiectiv este că nu se poate susține existența unei suspiciuni rezonabile că ar fi comis infracţiunea de complicitate la dare de mită”.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis, în 20 iulie, solicitarea lui Elan Schwartzenberg şi ridică arestul preventiv dispus pe numele acestuia, fiind retrase şi cererea de dare în urmărire internaţională şi mandatul de arestare, după ce decizia devine definitivă. Soluţia a fost contestată de procurori.

„Admite cererea de revocare şi revoca măsura arestării preventive dispuse faţa de inculpatul Emilian Schwartzenberg. Dispune retragerea cererii de dare în urmărire internaţională şi a mandatului european de arestare emise pe numele inculpatului la momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Cu drept de contestaţie in termen de 48 de ore de la comunicare”, se arată în decizia de vineri a magistraţilor Tribunalului Bucureşti.

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a fost dat în urmărire naţională de Poliţia Română, în anul 2016, poza acestuia apărând pe site-ul Poliţiei la persoane urmărite, fiind parte din procedură, după ce Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui.

Procurorii anticorupţie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mită, în solicitare DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală.

Acest dosar este disjuns din cel al fostului primar al Constanței, Radu Mazăre.

"În cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu cât şi în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)", precizează DNA în comunicatul de presă de la acea vreme.

Însă, la finele lunii iunie, Radu Mazăre și Avraham Morgenstern au fost achitați de către instanța supremă, decizia nefiind definitivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.