Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care au ieșit mii de oameni pentru a protesta în stradă

Inquam Photos / Octav Ganea
proteste rezist

stiripesurse.ro vă prezintă principalele știri ale zilei, printre care și o analiză Hotnews privind motivele care au determinat miile de români să iasă duminică seară în stradă pentru a protesta împotriva politicilor guvernamentale.

Hotnews:

Bucurestiul si marile orase s-au mobilizat exemplar, duminica seara, in absenta vreunui catalizator puternic cum a fost OUG 13 in iarna. De ce au iesit, asadar, peste 20.000 de oameni pe strazile Capitalei iar in marile orase din tara alte cateva mii? Evident, legile justitiei au ramas un motiv serios de ingrijorare, laitmotivul protestelor, insa nu doar ele au scos de aceasta data oamenii in strada. Am vazut duminica seara un public mult mai eterogen decat cel din iarna, semn ca acolo s-au topit mai multe nemultumiri.
Am vazut oameni protestand din diverse alte cauze, de la legile salarizarii la anuntata taxa de mediu. Am auzit manifestanti exasperati de tot ce s-a intamplat in ultimul an, nu doar de asaltul neobosit la justitie. A fost, pe scurt, un cumul de nemultumiri generate de decizii guvernamentale proaste, sintetizate in manifestul anti-PSD impartit in Piata Victoriei intitulat “50+  de magarii”. Acolo sunt listate toate masurile controversate incepand cu TVA split si terminand cu proiectul de lege initiat de MAI care sporeste puterile politistilor si jandarmilor.
PSD a reusit contraperformanta de a scoate masiv lumea in strada in primul an de guvernare, nu la capatul a patru ani de mandat cand ar fi cumva de inteles ca erodarea sau erorile comise in exercitarea puterii sa scoata oameni in strada. Repet, in primul an Romania s-a revoltat masiv in doua randuri, iar protestul de duminica pare doar inceputul unul sir care risca sa creasca in intensitate pe masura ce legile justitiei avanseaza in parlament iar ceasul incepe sa ticaie, la fel cum s-a intamplat cu cele zece zile pana la intrarea in vigoare la OUG 13. (Mai multe detalii AICI)

România Liberă:

Constituția Germaniei stipulează la articolul 1 că demnitatea umană este inviolabilă, că respectarea și protejarea acesteia reprezintă obligația tuturor autorităților statului, că sunt obligatorii pentru puterea legislativă, puterea executivă și cea judecătorească. De abia apoi se vorbește despre stat.  Și în SUA, Primul Amendament garantează ”dreptul la fericire”, a explicat deputatul Adriana Săftoiu într-un interviu pentru România liberă. În schimb, Constituția României începe cu definirea statului. Iată diferența: la noi statul, prin toate instituțiile lui, e mai important decât cetățeanul, a atras atenția fostul consilier prezidențial.
„În țările ambasadorilor occidentali, drepturile omului sunt sfinte, ori nu știu de ce domniile lor nu pun la fel de mare accent pe respectarea acestor drepturi și în România. Nu știu de ce dispare din discursurile lor această nuanță”, se întreabă Adriana Săftoiu.
R.L. În calitate de membru în Comisia pentru Drepturile Omului din Parlament, cum vedeți respectarea drepturilor fundamentale ale omului în România?
A.S. La o simplă și primă monitorizare a discursului public, fie că vorbim de politicieni sau de alți decidenți, puteți număra de câte ori apare sintagma „drepturile omului”. Din monitorizarea mea, reiese că drepturile omului sunt un moft. În Parlamentul României, inclusiv ca logistică și solicitare de a ne pronunța pe legi, această Comisie este cenușăreasa Parlamentului. Din punctul meu de vedere, cred că nici o lege n-ar trebui să intre în dezbaterea Parlamentului fără avizul acestei Comisii. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Este foarte probabil ca în faţa protestelor sindicatelor şi a patronatelor guvernul să dea înapoi şi să retragă propunerea de mutarea a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Astfel, guvernul ar putea spune simplu: ne concentrăm pe salariaţii aflaţi la începutul carierei sau aflaţi în partea de jos a grilei, pentru a mări disponibilitatea firmelor de a face noi angajări.
Astăzi România se află printre ţările care taxează cel mai mult salariul minim, încărcat cu costuri de 60% peste net. Măsura zero taxare şi contribuţii pentru salarii de sub 2.000 lei va avantaja atât salariaţii cât şi angajatorii. Marile companii industriale ar economisi zeci de milioane de euro din plata contribuţiilor aferente şi este posibil să-şi extindă masiv planurile de angajare.
România ar putea trece rapid de pragul de 6 milioane de salariaţi dacă angajatorii ar fi impulsionaţi să se extindă, în condiţiile în care economia globală accelerează şi principalele pieţe de export, Germania, Italia şi Franţa, raportează o creştere economică peste aşteptări.
Pachetul fiscal propus astăzi „nu trece sticla“, adică nu convinge oamenii şi mediul de business în general, pentru că nu are un obiectiv concret. Câştigurile sunt greu de explicat, iar toate schimbările propuse sunt incredibil de complicate.
Nu poţi să ceri angajatorilor modificarea a milioane de contracte de muncă fără un scop. Care este obiectivul? De ce toată această tevatură? Pentru 3 lei în plus la salariul mediu, aşa cum a mers drept la ţintă în atacul său preşedintele Klaus Iohannis? (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Companiile româneşti de armament au exportat, în primele 6 luni ale anului arme şi echipamente militare în valoare de 100,7 milioane euro, din care cea mai mare pondere la export au avut-o muniţiile cu o valoare de 29,2 milioane euro.
Raportat la exporturile realizate în primele 6 luni din 2016, când producătorii români au încasat aproape 80 milioane euro, creşterea din acest an este de aproximativ 20%. Aşa reiese dintr-o statistică realizată de Adevărul, în baza datelor Departamentului  pentru Controlul Exporturilor  - ANCEX - din cadrul Ministerului Afacerilor Externe
SUA, cel mai important client
Printre clienţii cei mai mari se află Statele Unite al Amercii. Acestea au achiziţionat din România, printre altele, mitraliere calibrul 12,7 mm, puşti semiautomate, pistoale, muniţie pentru arme de calibru mic, lovituri antitanc calibrul 73 mm şi aruncătoare de grenade antitanc. Valoarea acestor tranzacţii este de 29.741.627 euro. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.