Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care bărbații în vârstă trebuie să facă periodic o ecografie abdominală

Radu Pop

Printre investigațiile medicale pe care ar trebui să le facă anual orice bărbat se numără și ecografia abdominală. Cu ajutorul acestei proceduri, pot fi diagnosticate din timp numeroase afecțiuni care nu provoacă semne și simptome în stadiile inițiale. Una dintre acestea este anevrismul de aortă abdominală, o boală care duce la complicații serioase dacă nu este descoperită și tratată din timp. Un anevrism aortic poate crește în dimensiuni și se poate rupe, provocând hemoragii masive, amenințătoare de viață. Prin urmare, pentru că o astfel de afecțiune este mai întâlnită la bărbații de peste 65 de ani, în cazul lor ecografia abdominală este recomandată ca screening anual, chiar și în lipsa unor manifestări clinice.

Ecografia permite identificarea anevrismului de aortă, care este o dilatare asemeni unui balon, apărută în artera aortă, arată localizarea precisă și dimensiunea acestuia. Dacă medicul va considera necesar, poate recomanda și efectuarea altor investigații imagistice, precum RMN sau CT abdominal. În funcție de mărimea anevrismului, specialistul poate stabili care este tratamentul potrivit, astfel încât să fie prevenite complicațiile care ar putea să apară și care pot provoca sângerări masive, potențial fatale.

În prezent, anevrismul de aortă abdominală poate fi tratat minim invaziv, în cazuri atent selecționate, printr-o intervenție numită EVAR – repararea endovasculară a anevrismului de aortă. Această procedură de cardiologie intervențională este indicată pentru cazurile în care dilatarea de aortă abdominală este mai mare de 5 cm în cazul bărbaților și mai mare de 4,5 cm în cazul femeilor.

Intervenția este realizată într-un laborator de cateterism cardiac, sub anestezie generală, abordul fiind unul minim invaziv, astfel încât riscul de complicații este redus, în comparație cu operația clasică, deschisă, iar pacientul se va recupera mai repede și va sta mai puțin timp în spital.

Procedura EVAR nu necesită incizii ample, doar o puncție în artera femurală, prin care medicul specializat în cardiologie intervențională introduce un cateter, adică un tub subțire și flexibil, până la locul anevrismului. Apoi, medicul va fixa o endoproteză specială, numită stent graft, care va întări peretele slăbit al aortei, prevenind astfel ruperea acestuia. Dacă nu apar situații neprevăzute, pacientul va petrece 24 de ore la terapie intensivă, apoi va fi transferat în salon și poate fi externat după 3 zile.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedura EVAR este realizată în cele mai bune condiții de siguranță, în Laboratorul de Cateterism Cardiac, singurul din România dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. Fiecare intervenție este efectuată de o echipă multidisciplinară, formată din cardiologi, cardiologi intervenționiști, medici specializați în anestezie și terapie intensivă și în imagistică medicală.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de o secție nouă de Terapie Intensivă, complet digitalizată, dedicată intervențiilor cardiovasculare, unde pacienții beneficiază de îngrijiri avansate, pentru o recuperare optimă. Datorită dotărilor de excepție și echipei medicale cu o deosebită pregătire profesională, Spitalul Clinic SANADOR este Centru de excelență în chirurgie cardiacă minim invazivă, cu acreditare internațională Corcym Academica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.