Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care Japonia schimbă regulile privind exporturile de echipamente militare

global.kawasaki.com
avion japonez

Japonia îşi va modifica regulile de transfer de echipamente militare pentru a permite exporturile avionului de vânătoare pe care îl dezvoltă cu Marea Britanie şi Italia, a declarat miercuri premierul Fumio Kishida, înlăturând un obstacol care ar fi putut împiedica proiectul, transmite Reuters, citat de news.ro.

Programul comun Global Combat Air (GCAP) a creat anul trecut o organizaţie comună şi un grup industrial condus de BAE Systems PLC din Marea Britanie, Mitsubishi Heavy Industries din Japonia şi Leonardo din Italia, care îşi propune să desfăşoare un avion de luptă avansat până la jumătatea următorului deceniu.

Fără o relaxare a regulilor de exporturi militare ale Japoniei, care interzic vânzările în străinătate de echipamente letale, partenerii Tokyo ar fi fost în imposibilitatea de a vinde aeronava în străinătate, care ar reduce costurile unitare prin repartizarea cheltuielilor de dezvoltare pe mai multe avioane.

Acordul venit după luni de certuri politice

După luni de certuri politice între Partidul Liberal Democrat al premierului Fumio Kishida şi partenerul său de coaliţie Komeito, guvernul a fost de acord să permită exporturile către ţări care au acorduri de transfer de echipamente de apărare cu Japonia şi nu sunt implicate în niciun conflict, a declarat Kishida parlamentului ţării.

Fiecare export va necesita, de asemenea, aprobarea Cabinetului, iar modificarea regulilor va fi limitată la avionul de luptă GCAP, a adăugat el.

Japonia, Marea Britanie şi Italia ar putea implica alte naţiuni ca parteneri juniori în GCAP.

Arabia Saudită se numără printre concurenţi, deoarece ar aduce bani şi o piaţă profitabilă pentru un proiect care se estimează că va costa zeci de miliarde de dolari, au spus surse.

Alte companii implicate în proiect includ producătorul european de rachete MBDA, producătorul japonez de avionică Mitsubishi Electric Corp şi producătorii de motoare Rolls-Royce PLC, IHI Corp şi Avio Aero.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.