Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu a dat raportul: Profit de aproape 1,8 miliarde de lei, cu peste un miliard față de planul propus

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isarescu

BNR a prezentat raportul pe anul 2019! Rezultatul financiar realizat la finalul anului 2019, reprezentând profit în sumă de1,797 miliarde lei, este cu 1,024 miliarde lei superior celui planificat (+132,6 la sută), în valoare de 772,813 miliarde lei, în principal ca urmare a depășirii nivelurilor programate ale veniturilor totale.

Conform Raportului anual al instituției, publicat vineri, veniturile totale realizate de BNR în anul 2019 au fost în cuantum de 3,069 miliarde lei, valoare ce indică un grad de realizare de 122,6 la sută față de prevederile bugetare. Dinamica veniturilor totale s-a înregistrat pe fondul evoluției favorabile a realizărilor aferente majorității categoriilor de venituri, un impact pozitiv semnificativ fiind generat de evoluția veniturilor din operațiuni valutare.

Citește și: Dialog spumos între avocata lui Liviu Dragnea și Marian Ceaușescu: ‘Nu fugiți!’, ‘Eu nu fug, plec!’

Cheltuielile totale efectuate în anul 2019 au fost în valoare de 1,272 miliarde lei, gradul de realizare a acestora fiind de 73,5 la sută față de prevederile bugetare. În structură, variațiile mai pronunțate înregistrate în ambele sensuri între realizările efective și nivelurile planificate aferente categoriilor de cheltuieli în care se reflectă costurile îndeplinirii obiectivelor băncii centrale sunt determinate, în principal, de evoluțiile factorilor exogeni pe parcursul anului comparativ cu estimările luate în calcul la fundamentarea prevederilor bugetare.

Conform prevederilor legale, principala destinație a profitului a constituit-o bugetul de stat, cu o cotă de 80 la sută din veniturile nete ale băncii, în valoare de 1,437 miliarde lei. De asemenea, suma de 215,872 miliarde lei a fost repartizată pentru majorarea rezervelor statutare (reprezentând 60 la sută din profitul rămas după deducerea cotei de 80 la sută din veniturile nete destinate bugetului de stat). Profitul rămas în sumă de 143,914 miliarde lei urmează a fi repartizat în anul 2020 conform prevederilor legale.

Citește și: Silviu Mănăstire spulberă anchetele lui Tolontan referitoare la mafia care acționează în colaborare cu Poliția Locală Sector 4: ‘Pistol cu apă’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.