Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu a IZBUCNIT: Graba strică treaba. Am stimulat economia prea repede, ca să intrăm în zona euro

Captura TV
isarescu mugur

Banca Națională Română (BNR) se chinuie să scoată banii din piață, iar dobânda pe care unii o blamează nu este un profit pentru banca centrală a țării noastre, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la o conferință de profil.

“Banca Națională a României (BNR) se chinuie să scoată banii din piață, iar dobânda relativ înaltă pe care o blamează unii nu este un profit pentru noi. Nu noi suntem creditorii”, a spus guvernatorul BNR, marți, în cuvîntarea ținută la conferinta anuala a Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), conform Mediafax.

Citește și: Patronul firmei care a făcut dezinsecția UCIGAȘĂ a cumpărat pastilele de pe piața neagră: e acuzat de trafic de produse sau substanţe toxice

Totodată, oficialul Băncii Naționale a apreciat că România are deficite comerciale bugetare mult mai mici decât înaintea crizei economice, dar că ne lipsește o atmoferă mai caldă între bănci și clienți.

“Avem deficite comerciale bugetare mult mai mici decânt înaintea crizei, avem și bani suficienți, dar avem o problemă mare, suntem după mai mulți ani de politici fiscale prociclice. Am stimulat economia pentru a intra mai repede în zona euro, să reducem decalaje și să grăbim convergența. Uneori, graba strică treaba. Economia este ca un ciclu și faza descendentă a ciclului poate să se suprapună cu nevoia de a face corecturi, să îți reduci deficitele externe sau interne, adică să strângi cureaua. Băncile și-au curățat bilanțurile de la 22% credite neperformante la 5% NPL. Solvabilitatea și lichiditatea au ajuns la un nivel record în sistemul bancar, avem 18% solvabilitate. Ceea ce ne lipsește este încrederea, o atmosferă mai caldă și mai liniștită pe ambele părți, un cadru legislativ care să fie stabil. Ne lipsesc inovațiile”, a spus Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale Române (BNR) a avertizat că războiul dintre sistemul bancar și clienți nu este benefic pentru nimeni, iar Centrul de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar (CSALB) este un proiect care a ajuns mai târziu în România decât în alte țări, dar poate îmbunătăți relația tensionată din societatea noastră.

“Centrul de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar (CSALB) este un proiect care a ajuns în România mai târziu decât în alte țări, care a prins avânt, rădăcini și este acum o experiență pozitivă. De ce nu a fost cel mai fericit moment de plecare la drum? Au fost rațiuni interne și motive externe, care au cultivat acest conflict între creditori și debitori, uneori cu înverșunare și exagerare. Pentru a recupera întârzierea cu care am plecat la drum și pentru a întări tendințele pozitive, pentru a le elimina pe cele negative, trebuie să facem din această variantă de soluționare a conflictelor – o cale de a îmbunătăți relația încă tensionată din societatea noastră. Nu folosește nimănui războiul dintre bănci și clienți, nici cultivarea acestui război, nici abuzurile cu care ne-am obișnuit în ultima vreme. Nu putem spune că suntem o țară cu tradiție în domeniul creditării. Domeniul acesta a plecat la noi relativ târziu, a fost și întreruperea din vremea comunistă. Oricum, creditul rămâne credit, plăcut sau neplăcut trebuie să îl restitui. Se spune în psihologie că imposibilitatea de a rambursa un credit se situează printre primele locuri, este extrem de neplăcut”, a explicat Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului, banca este un creditor și nu un investitor, de aceea nu va împărți niciodată riscul de creditare: “Banca nu împarte riscul de creditare, nu este investitor ci creditor. Ea ia banii înapoi și nu împarte riscuri. La noi încă domină această ideea, ca banca să împartă riscuri cu investitorul. Nu va face asta niciodată. Trebuie făcut efortul de educație financiară, băncile să se întâlnească cu economia reală și fiecare să îl înțeleagă pe celălalt. Din poziția mea de guvernator, le încurajez pe băncile care au fost mai reținute, mai rușinoase, să facă efortul de a merge în această direcție. E o direcție pozitivă, care ajută la îmbunătățirea imaginii băncilor, este vorba de atmosfera care se creează în jurul fiecărei bănci, care contează pentru atitudinea generală față de sistemul bancar. Este și acest lucru o parte a educației fianciare pe care băncile au obligația de a o face în societatea românească. Incluziunea financiară a ajuns o prioritate și avem mult de lucru aici. Gândiți-vă la zona rurală din țara noastră, dar și acolo e România. Când intrăm în zona euro nu o facem doar cu Bucureștiul și cu orașele mari, ci cu toată țara”, a conchis oficialul BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.