Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu, SEMNAL de ALARMĂ: 'Ne poate crea probleme. Corecția nu se face pocnind din degete'

Inquam Photos / Octav Ganea
isarescu

Creșterea deficitului de cont curent, care se apropie de 5%, ne poate crea probleme, iar corecția nu se face pocnind din degete, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care a făcut o analiză a situației economiei României, cu ocazia lansării Raportului anual al băncii, conform Mediafax.

„Agențiile de rating nu se uită doar la adâncimea deficitului de cont curent ci și dacă autoritățile conștientizează gravitatea acestui fapt”, a subliniat Isărescu.

Citește și: Codrin Ștefănescu a IZBUCNIT pe Raportul GRECO: 'Concluzie ilogică și bizară. Bine că nu ne cer să ne desființăm'

Guvernatorul spune că asistăm la accentuarea dezechilibrului extern pe fondul absorbției interne dincolo de potențialul economiei. Cererea excedentară de consum a continuat să erodeze contul curent. România are o creștere economică robustă, în atenuare faţă de maximul postcriză înregistrat în anul 2017, bazată în continuare pe consum.

„Nu putem spune că exporturile au performat slab, problema este la importuri”, a subliniat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat faptul că ponderea datoriei publice nu a crescut în PIB, rămânând la 35%, asta și în urma creșterii PIB, dar că problema este ce facem cu banii împrumutați. Isărescu a evidențiat tendința ultimei perioade, de scădere a formării brute de capital și de creștere abruptă a salariilor.

Guvernatorul a evidenția și riscurile legate de cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar -bancar, după apariția neașteptată a OUG 114 ale cărei prevederi inițiale afectau stabilitatea financiară și limitau eficiența politicii monetare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.