Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mult zgomot pentru nimic: S-a tranşat cazul judecătoarei care a întrebat CJUE dacă trebuie să respecte deciziile CCR

csm

Judecătorii din CSM au tranşat joi cazul judecătoarei Georgeta Ciungan, de la Tribunalul Bihor, în jurul căreia s-a generat o întreagă campanie prin care s-a susţinut în mod fals că ar fi fost cercetată disciplinar pentru că a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea cererii de apărare a independenţei și reputației profesionale a doamnei judecător CIUNGAN GEORGETA, judecător la Tribunalul Bihor. (3 voturi admitere, 5 voturi respingere, 1 vot nul)", se arată în ordinea de zi a şedinţiei Secţiei pentru judecători a CSM de joi, 11 iunie.

Tribunalul Bihor a dispus, pe 7 mai 2019, sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în procesul de corupţie declanşat de DNA pe numele rectorului Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a două universitare, Floare Chipea şi Camelia Dindelegan, respectiv al soţului celei din urmă, preotul ortodox Marin Dindelegan.

Judecătoarea Georgeta Ciungan, chemată să dea verdictul, a decis să se adresese CJUE pentru a afla dacă instanţele naţionale pot trece peste decizia Curţii Constituţionale. Ciungan întreba CJUE dacă CCR îşi depăşeşte sau nu competenţa prin deciziile care au rupt celebrul binom SRI-DNA şi dacă aceste soluţii afectează noţiunea de stat de drept pe care CCR. Nu în ultimul rând, judecătoarea dorea să afle dacă ar putea fi trasă la răspundere disciplinară în situaţia în care nu va ţine cont de deciziile CCR.

În octombrie 2019, Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" a lansat în spaţiul public o informaţie falsă, care a fost preluată de mai mulţi membri ai CSM. Cu toţii cereau demisia inspectorului-şef Lucian Netejoru, pentru că Inspecţia Judiciară ar fi cercetat-o pe judecătoarea Georgeta Ciungan, de la Tribunalul Bihor, pentru că a sesizat Curtea de Justiţie a UE.

Inspecţia Judiciară a demontat însă rapid acuzaţiile, fapt care nu i-a oprit pe unii membri CSM să ceară în continuare o apărare a independenţei şi reputaţiei judecătoarei Ciungan. Chiar judecătoarea a avut o serie de intervenţii în presă, în care a susţinut lucruri care s-au dovedit a fi ulterior neadevărate. Rămasă fără suport factual, cererea de apărare a independenţei şi reputaţiei a fost respinsă joi, 11 iunie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.