Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muncă în folosul comunității pentru cei care aruncă gunoaiele în locuri nepermise

gunoaie

Cei care aruncă gunoaie în locuri nepermise ar putea să presteze muncă în folosul comunității. Totul apare într-un proiect de lege propus de un grup de politicieni de la PNL, informează profit.ro.

Citește și: Camera de Comerț Americană în România, INTERVENȚIE EXPLOZIVĂ în scandalul ROBOR

Amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor de salubritate, de comerț în piețe, curățenie și întreținere a spațiilor publice sau parcurilor și clădirilor vor putea fi transformate în muncă în folosul comunității de consiliile locale, fără a mai fi nevoie de o decizie a instanței. Amenzile contravenționale impuse de autoritățile locale vor putea fi transformate chiar de către cele din urmă în muncă în folosul comunității fără a mai fi nevoie ca o instanță de judecată să dispună această măsură.

Legislația actuală stabilește că ”în cazul în care contravenientul persoană fizică nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii și nu există posibilitatea executării silite, organul de specialitate al unității administrativ-teritoriale (...) în a cărui rază teritorială domiciliază contravenientul va sesiza instanța judecătorească în a cărei circumscripție domiciliază acesta, în vederea înlocuirii amenzii cu sancțiunea obligării contravenientului la prestarea unei activități în folosul comunității, ținându-se seama de partea din amendă care a fost achitată”. ”În momentul de față, primăriile se confruntă cu situația în care încasarea amenzilor necesită atât timp, cât și bani, iar de cele mai multe ori acestea sunt prescrise sau cheltuielile legate de încasarea amenzilor depășesc practic amenda”, arată parlamentarii liberali care au și elaborat proiectul de lege menționat în scopul rezolvării situației reclamate.

Citește și:  S-a publicat PLANUL României de adoptare la moneda euro: 5 obiective STRATEGICE care trebuie atinse

În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la aprobarea hotărârii consiliului local, acesta se va întruni în ședință și va înlocui amenda cu sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității, ținându-se seama, după caz, și de partea din amendă care a fost achitată. Astfel, consiliul local procedează la înlocuirea amenzii cu sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.

Urmărirea punerii în executare a sancțiunii prestării unei activități în folosul comunității se va realiza, coform proiectului, de către primari, prin persoane împuternicite în acest sens, cu sprijinul unității de poliție în a cărei rază teritorială se execută sancțiunea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.