Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muntele mitic Meru, recreat pentru ceremonia de incinerare a fostului rege Bhumibol Adulyadej

thailanda

Muntele Meru, considerat centrul mitic al universului din mai multe tradiţii religioase din Orient, va fi recreat pentru ceremonia de incinerare a fostului rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej, care a murit în luna octombrie, după o domnie de 70 de ani, informează DPA. În mod tradiţional, atunci când în Thailanda moare un membru al familiei regale are loc o ceremonie funerară elaborată, însă pentru moartea suveranului lor, thailandezii pregătesc o ceremonie cu totul ieşită din comun: retrimiterea acestuia în cer, asemenea unei zeităţi.

În cadrul acestui plan, părţi ale unui complex gigantic de incinerare - care se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 78.000 de metri pătraţi pe un câmp regal din Bangkok, având în centru un rug funerar regal, înalt de 50 de metri - vor fi modelate pentru a recrea muntele mitic Meru. Complexul, situat lângă Marele Palat, va fi folosit pentru ceremonia de incinerare de cinci zile, programată pentru sfârşitul lunii octombrie, la un an de la moartea regelui, considerat o autoritate morală şi o figură unificatoare în Thailanda.

"Aceasta nu este doar o clădire; este un munte ", a declarat Korkiat Thongpud, arhitectul guvernamental care a proiectat rugul funerar regal în formă piramidală, variantă aleasă de prinţesa Maha Chakri Sirindhorn, a doua fiică a lui Bhumibol.

Acoperişul cu nouă niveluri al rugului funerar de culoare aurie simbolizează domnia lui Bhumibol, al nouălea suveran din dinastia Chakri, veche de 235 de ani, a indicat Korkiat. Muntele Meru este un munte sacru în hindusism, jainism şi budism, fiind considerat centrul universului şi totodată locul unde thailandezii cred că se va odihni spiritul divin al lui Bhumibol. Regele thailandez era considerat o reîncarnare a lui Vishnu, zeul hindus care a venit pe pământ pentru a scăpa lumea de rele.

Complexul unde se va desfăşura incinerarea poate găzdui doar 6.000 de invitaţi - printre aceştia figurând membrii familiei regale, înalţi oficiali şi delegaţi străini - restul populaţiei putând urmări ceremonia la televizor sau putând aduce un ultim omagiu pe parcusul procesiunii funerare, conform Agerpres. După incinerare, întregul complex va fi lăsat în acest loc timp de o lună, după care va fi distrus. O parte din componentele sale vor ajunge într-un muzeu, iar unele materiale vor fi folosite la construcţia unui nou spital.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.