Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mureș: 84 de producții din nouă țări la Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST

agerpres.ro
reprezentanti  simfest

Un număr de 84 de producții media din nouă țări participă la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST, care se desfășoară la Târgu-Mureș, potrivit AGERPRES.

'În sfârșit putem să ne onorăm titulatura de festival internațional, fiindcă printre cele 84 de producții înscrise în 11 secțiuni avem producții venite foarte multe din Republica Moldova — și ne bucurăm că sunt aici colegii de la Chișinău — din Belgia, Danemarca, Letonia, Rusia, Olanda, chiar și din SUA și Israel', a declarat, luni, președintele SIMFEST, Ioan Ceaușescu, într-o conferință de presă susținută alături de expertul în televiziune Ion Stavre, de Dorin Ion Ilie, director de imagine la France Tv, și de Cristian Franț, reprezentant al Asociației Ziariștilor Independenți din România.

Ioan Ceaușescu a trecut în revistă câteva repere ale SIMFEST, festival care se desfășoară de luni până duminică.

'Sunt multe evenimente în program. La sfârșitul săptămânii avem din nou Zilele cărții și muzicii, un târg de carte cu evenimente editoriale deosebite. (...) Avem proiecțiile speciale, care sunt marți, miercuri și vineri. Marți seara e un film deosebit — dacă vă gândeați că sunt preoți regizori de film și care chiar lucrează la un nivel foarte înalt — un film care nu rulează în România, se numește 'Dimineața care va veni', regizat de preotul de la biserica românească din Cipru', a mai spus Ioan Ceaușescu.

Ion Stavre a spus, la rândul său, că SIMFEST a avut două obiective strategice, la care s-a adăugat, pe parcurs, un al treilea obiectiv.

'SIMFEST a avut două obiective strategice, anume crearea principiilor de creare a unei piețe de producții audio-vizuale și uniformizarea practicilor în domeniul televiziunii, pentru că televiziunea a crescut în România o dată cu mediul academic și, din acest motiv, mediul academic nu a fost capabil să ofere o expertiză înainte. Cu alte cuvinte, mediul academic s-a profesionalizat o dată cu televiziunea. (...) La aceste două obiective strategice s-a adăugat în timp acela de a deveni cel puțin un festival regional. Anul acesta sunt cele mai multe producții din străinătate, dar anul trecut am avut și participări exotice, din Nepal, și aici vreau să ating o altă latură care este importantă pentru ediția din acest an, anume componenta digitală. Cu alte cuvinte, internetul este în momentul de față ultimul mediu de comunicare apărut, care preia toate celelalte medii, le transformă, inclusiv televiziunea. Mediul digital permite o difuzare a producțiilor practic fără limită și, din acest motiv, ediția din acest an a avansat foarte mult tehnologic', a explicat Ion Stavre.

El a mai spus că festivalul și-a căpătat de-a lungul timpului un bun renume.

'E un festival cu o componentă profesională impecabilă și, din acest motiv, oamenii își trimit producțiile aici, pentru că știu sigur că vor fi apreciate corect, după niște criterii strict profesionale și în felul acesta fiecare reușește să afle cam unde se află cu producțiile sale', a adăugat Ion Stavre.

SIMFEST, care are loc de luni până duminică la Târgu Mureș, reunește filme artistice și documentare din țară și din străinătate, lansări de carte și o școală de vară pentru jurnaliști.

În prima zi are loc și proiecția documentarului AGERPRES 'Descoperim România cu Peter Hurley', care va putea fi vizionat la Căminul cultural din Sîngeorgiu de Mureș.

La Sîngeorgiu de Mureș, cu sprijinul Primăriei și al Asociației 'Sfântul Gheorghe' din localitate, vor fi prezentate cărți publicate de scriitori sîngeorzeni și va fi vernisată o expoziție de icoane realizate de artiști plastici din localitate.

Marți, filmul artistic 'Dimineața care va veni', regizat de preotul român ortodox din Nicosia Ciprian Mega, va fi prezentat la Cinema Arta , de la ora 19,30. Miercuri, cinefilii se pot delecta de la ora 20,30 cu 'Un drum cu tata', un film artistic din portofoliul Festivalului Internațional CINEPOLITICA despre momentul ocupării Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varșovia, în august 1968.

Vineri de la ora 20,30 va fi proiectat filmul documentar '100 de movile', în regia lui Max T. Ciorbă. Producția, considerată muzical, dar și socială prezintă povestea unui un saxofonist elvețian care străbate Republica Moldova și România.

Tot vineri încep proiecțiile publice ale producțiilor din concurs, realizatorii prezenți având ocazia să-și prezinte producțiile și să le dezbată cu spectatorii. Proiecțiile vor continua la Cinema Arta sâmbătă și duminică.

Documentarele 'Descoperă România cu Peter Hurley' și 'Tărâmul dintre ape', realizate de AGERPRES, concurează la secțiunea Film documentar a celei de-a XIV-a ediții a SIMFEST.

Cele mai bune producții vor fi premiate, sâmbătă, în cadrul Galei Laureaților Festivalului SIMFEST, organizată la Teatrul Ariel din Târgu Mureș. Câștigătorul marelui premiu va primi din partea organizatorilor festivalului 1.000 de euro.

De asemenea, Asociația Ziariștilor Independenți din România AZIR va oferi Premiul pentru jurnalism european, în valoare de 500 de euro. Reprezentanța Comisiei Europene în România va oferi unui jurnalist român laureat al festivalului o călătorie de studiu la Bruxelles, premiu în valoare de 1.000 de euro.

Zilele Cărții și Muzicii SIMFEST, parte a festivalului, debutează vineri în Piața Teatrului Național din Târgu Mureș. În aceeași zi, de la ora 18,00, va fi prezentat de către profesorul Andrei Marga volumul 'Auschwitz, 70 de ani. Alive', coordonat de jurnalistul Romeo Couți. Cartea prezintă mărturiile unor supraviețuitori ai lagărului de la Auschwitz. Sâmbătă, de la ora 11,00, va avea loc lansarea cărții 'Spovedania' de Ioana Giurgiu.

Târgul de carte poate fi vizitat și duminică între orele 10,00-14,00.

Workshop-urile școlii de vară pentru jurnaliști vor fi susținute de jurnaliști și profesori precum Keresztes Peter — captarea și editarea imaginii cu mijloace neconvenționale (dronă, telefon mobil etc), Mircea Florian — muzica de film, Horea Murgu — prelucrarea sunetului în televiziune și film, Copel Moscu — conceperea și redactarea unui scenariu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.