Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare NEAȘTEPTATĂ în scandalul alocațiilor din Austria - Un deputat PNL îi scrie cancelarului austriac: Ce va urma după această măsură nedreaptă?

Deputatul PNL Pavel Popescu i-a transmis, luni, o scrisoare cancelarului austriac Sebastian Kurz, în care l-a întrebat ce se va întâmpla după ce Austria a introdus măsura nedreaptă privind ajustarea alocațiilor copiilor nerezidenți ai muncitorilor din acest stat.

„Cu toată simpatia pe care ți-o port nu pot să nu remarc, cu tristețe, că măsura privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din țara ta este inechitabilă și îngrijorătoare.

Sunt convins că știi și tu ceea ce toată lumea de bună credință știe – că măsura aceasta încalcă legislația comunitară, ceea ce se va lămuri mai devreme sau mai târziu. Altceva însă mi se pare a fi mai îngrijorător față de această abordare injustă, faptul că ea este susținută de un politician tânăr ca tine. Ți-o spune un om tânăr dintr-o țară membră parteneră cu țara ta care s-a implicat în viața politică nu de mult”, a transmis Pavel Popescu, în scrisoarea, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

„Copiii sunt ultimii la care trebuie ajuns când e vorba de educație, sănătate și buget, iar asta ar trebui să se întâmple în orice țară din întreaga comunitate europeană. Copiii sunt singura investiție reală pe care o facem în viitor. Asta dacă mai luăm în calcul viitorul, dacă mai credem în el. Nici eu, nici tu nu vom fi mereu tineri și puternici pe cât ne închipuim că suntem azi. Copiii de azi, dragul meu, sunt nimeni alții decât tinerii care ne vor privi în ochi peste puțin timp și de la care vom aștepta o continuare a vieții, cu tot ce presupune ea, decentă.

Pot înțelege politica economică a Austriei, pot înțelege că vreți să faceți economii, dar găsiți alte soluții, mai inteligente, mai demne, mai legale. De aceeași părere sunt și familiile de tineri români care muncesc în Austria, cu care am vorbit și care își aduc propria contribuție la creșterea PIB-ului austriac prin plata către toate bugetele a taxelor și impozitelor”, a completat liberalul.

Acesta s-a întrebat care vor fi efectele acestei măsuri legislative luată de Austria și dacă lucrătorii străină din această țară vor fi plătiți la nivelul statelor de proveniență.

„Ce va urma după această măsură nedreaptă? Lucrătorii străini din țara ta vor fi plătiți la nivelul țărilor din care provin? Și-atunci, unde e ”mai multă Europă”? Cum rămâne cu ”strategia pentru atragerea muncitorilor calificați din restul lumii astfel încât economia să devină mai competitivă, mai dinamică și bazată într-o mai mare măsură pe cunoaștere”? Dar cu ”oferirea unei mai bune îngrijiri a copilului, introducerea unor politici fiscale în avantajul familiilor și susținerea concediului parental”? Prima condiție să fii credibil atunci când afirmi că îți asumi și susții toate aceste valori (am enumerat doar câteva) este să nu te îndepărtezi de ele”, a conchis Popescu.

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate anul acesta de autoritățile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătățite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Citește și: Ion Cristoiu DEZVĂLUIE strategia lui Liviu Dragnea pentru campania de la prezidențiale - Cum va LUPTA cu DNA

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu a anunțat, duminică, că indexarea alocațiilor copiilor nerezidenți ai muncitorilor din Austria este un caz clar de discriminare, iar Guvernul ia în considerare să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.