Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare normală a DNA într-un mega-dosar cu 11 grei

DNA

Procurorii DNA Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor foşti şefi din cadrul Autorităţii Vamale, dar şi a unor funcţionari ai Gărzii Financiare Bihor într-un dosar de evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al DNA au fost deferiţi justiţiei Radu Traian Mărginean, la data faptelor şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sergiu Adorian Ignat, la data faptelor inspector vamal în cadrul ANV, Constantin Gheorghe Seleş, la data faptelor director adjunct al Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul ANV, Călin Valer Vesa, la data faptelor director executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Ovidiu Dorin Vidican, la data faptelor şef Serviciu Antifraudă Fiscală şi Vamală în cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Corneliu Crăciun Sotoc, la data faptelor director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor şi Simeon Aurelian Baciu, la data faptelor şef Birou supraveghere accize din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, în sarcina lor reţinându-se săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

Citește și: E mamă și soție, dar și-a părăsit soțul pentru un deținut condamnat la moarte: Ce vrea să facă acum

De asemenea, au fost trimişi în judecată Cristian George Buna şi Ovidiu Vasile Costea, comisari în cadrul Gărzii Financiare Bihor, la data faptelor, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dar şi Bela Jozef Bereczki şi Attila Robert Pap, administratori ai SC Colors International SRL Săcueni, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (211 acte materiale).

Procurorii spun că, în perioada aprilie - mai 2009, inculpaţii Jozsef Bereczki şi Robert Pap, în calitate de administrator, respectiv administrator de fapt al SC Colors International SRL Săcueni, au conceput şi pus în aplicare un mecanism evazionist prin care 211 facturi şi documente financiar-contabile aferente nu au fost evidenţiate în actele contabile ale societăţii.

Citește și: A apărut cel mai periculos joc sexual: I se spune ruleta sârbească! Vezi ce presupune

În acest mod, cantitatea de 6.647.986 litri/5.565,2 tone motorină Euro 5 a fost eliberată pentru consum către societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor auto, fără plata accizei şi TVA aferent.

Potrivit DNA, în actele contabile figura că motorina ar fi fost livrată în spaţiul intracomunitar, către o societate din Slovacia.

Citește și: Ea e primul model INTERZIS pe Facebook: Cum arată femeia / VIDEO

Documentele false au fost depuse de Robert Pap la DJAOV Bihor care avea obligaţia să exercite supravegherea vamală asupra antrepozitului fiscal deţinut de societatea în cauză, precum şi asupra tranzacţiilor cu produse energetice derulate de acest agent economic.

Procurorii spun că Pap şi Bereczki au beneficiat de sprijinul şi ajutorul direct oferit cu intenţie de inculpaţii Mărginean Radu Traian, Ignat Sergiu Adorian, Seleş Gheorghe Constantin, Vesa Călin Valer, Vidican Ovidiu Dorin, Sotoc Corneliu Crăciun şi Baciu Aurelian Simeon.

Citește și: El e bărbatul cu cel mai mare penis din lume, dar nimeni nu-l vrea / VIDEO 18+

Sprijinul oferit de aceşti inculpaţi a constat în mai multe măsuri, între care asigurarea protecţiei societăţii respective faţă de autorităţile vamale din subordine, prin stoparea iniţierii unor controale legate de operaţiunile comerciale derulate, certificarea drept legale a neregulilor privind unele documente şi neluarea de măsuri împotriva societăţii, obţinerea autorizaţiei ca antrepozit fiscal de depozitare, în luna februarie 2009, cu toate că nu îndeplinea condiţiile legale, dar şi ignorarea cererilor subalternilor de a-l obliga pe Robert Pap să prezinte autocisternele pentru verificare şi sigilare, în vederea efectuării transportului intracomunitar de motorină Euro 5 şi neluarea de măsuri pentru stoparea activităţii evazioniste desfăşurată de inculpat.

Citește și: Acestea sunt cele mai ciudate legi din Europa: Citești și te crucești

"Prin faptele de evaziune fiscală comise, inculpaţii Bereczki Jozsef şi Pap Robert au cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 10.294.807 lei (echivalent 2.455.854 Euro), din care accize în valoare de 6.987.357 lei şi TVA în valoare de 3.307.450 lei", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, procurorii arată că, la data de 16 aprilie 2009, inculpaţii George Cristian Buna şi Vasile Ovidiu Costea şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin neaplicarea sancţiunii amenzii de minim 20.000 lei şi confiscarea cantităţii de 29.650 litri motorină Euro 5, ori a contravalorii acesteia în cuantum de 107.261,84 lei, descoperite în cadrul unui control efectuat, prin aceasta cauzând o pagubă bugetului consolidat al statului de 127.261,84 lei şi obţinând un folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru SC Colors International SRL Săcueni.

Citește și: DNA mută decisiv în plină campanie electorală: Decizia luată de procurori

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 10.294.807 lei, respectiv cu suma de 127.261,84 lei.

În cauză au fost luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubei de 10.294.807 lei, fiind aplicat sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Mărginean Radu, Ignat Sergiu, Seleş Gheorghe, Vesa Călin, Vidican Ovidiu şi Sotoc Corneliu. Inculpaţii Bereczki Jozsef, Pap Robert şi Baciu Aurelian nu deţin în proprietate bunuri mobile sau imobile.

Citește și: Corneliu Dobriţoiu a fost condamnat, DEFINITIV, la închisoare: Verdict în 'Case pentru generali'

De asemenea, au fost luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubei de 127.261,84 lei, fiind aplicat sechestru asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Buna George şi Costea Ovidiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.