Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MUTAREA lui Tăriceanu în scandalul care a învăluit ALDE: propuneri în premieră în Parlament

sah

Călin Popescu Tăriceanu a depus, la Senat, o solicitare de constituire a unei comisii de cod electoral, care să modifice legislația pentru rezolvarea problema secțiilor de vot din diaspora. El propune ca secțiile din străinătate să fie deschise timp de o săptămână pentru evitarea aglomerației. Propunerea are loc în contextul în care președintele Klaus Iohannis a cerut demisia de urgență a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu (ALDE), pentru cozile la votul din diaspora la europarlamentare, iar DNA are în lucru un dosar după ce organizaţia PNL Diaspora a depus un denunţ penal la adresa lui Meleşcanu din cauza problemelor care au fost în secţiile de votare din străinătate la alegerile europarlamentare.

Citește și: SCÂNTEI LA COTROCENI între Iohannis și ALDE: 'Omorul e mai puțin grav decât corupția?' / SURSE

„Am văzut că președintele în intervenția pe care a făcut-o s-a referit și la problema soluționării votului românilor la alegeri. Ieri (marți-n.r) am depus în atenția Biroului Permanent al Senatului și al Camerei o notă prin care solicit ca la ședința Birourilor permanente reunite să se ia în considerare posibilitatea constituirii unei comisii de cod electoral, acre să modifice actualele prevederi astfel încât să elimine aceste disfuncționalități. Soluția pe care o voi propune este aceea a votului prelungit anticipat. Adică la secția de vot din străinătate românii să poată veni să voteze cu o săptămână înainte. Secțiile de vot să fie deschise cu o săptămână înainte, să fie deschise permanent pe durata săptămânii, în funcție de disponibilitatea de timp să vină să voteze fără să aibă presiunea aceasta a aglomerării din ziua votului. Fiecare care dorește să își exercite votul să o poată face”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a afirmat că celelalte propuneri nu aduc rezultate pozitive din cauza birocrației.

„Votul prin corespondență sau votul electronic presupun o serie de etape birocratice prealabile complicate care nu duc la rezultat. De exemplu votul prin corespondență a fost utilizat la votul trecut de numai 2100 de persoane, conform statisticilor Ministerului de Externe. Deci soluția nu este una viabilă”, a conchis Tăriceanu.

Demersul vine după ce, pe 26 mai, cetățenii români din diaspora au stat la rând ore în șir pentru a-și exercita dreptul la vot, iar unii dintre aceștia nici nu au mai apucat să voteze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.