Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutări importante în Orientul Mijlociu. Iranul se așează în coasta Israelului. Rusia mută masiv trupe și echipamente spre fronturile din Ucraina

Defence Romania
armata rusa militari

Această supoziţie a fost lansată cu 4 zile în urmă de site-ul "DEBKAfile", iar apoi de cotidianul “The Moscow Times” citând surse din "cercuri militare".

Potrivit acestora, "Rusia, care are probleme în Ucraina, a decis să retragă prezenţa militară din Siria, militarii ruşi fiind adunaţi la bazele militare de la Khmeimim, Qamishli şi Deir ez-Zor, iar apoi sunt trimişi pe calea aerului pe frontul din Ucraina".

Conform datelor din 2021, în Siria se găsesc 6 mii de militari ruşi.

Pentru a nu lăsa locul gol în Siria în urma retragerii, Rusia s-a înţeles cu Iranul, se afirmă în ştirile publicate. În acest punct atrage atenţia vizita efectuată ieri de preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, în Iran, unde s-a întâlnit cu liderul religios Ali Khamenei şi preşedintele Ebrahim Raisi. La întâlnire a fost prezent şi comandantul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei, Esmail Qaani.

Este a doua vizită pe care Assad o efectuează în Iran, din februarie 2019 şi până în prezent; se mai presupune că Rusia a transferat treptat Hezbollah-ului iranian şi Gardienilor Revoluţiei toate bazele militare din Siria, cu excepţia Khmeimim.

Mutarea pe care o face Rusia în Siria ar putea afecta Procesul de la Astana. Aleksey Arestovici, consilierul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, comenta: "Se înţelege că Rusia a fost obligată să părăsească regiunea Orientului Mijlociu. După ce s-a jucat de-a războiul timp de 7 ani în Siria, se retrage ca şi cum nu s-ar mai întoarce. După retragerea Rusiei, în regiune vor avea lco evoluţii importante care vor avea legătură cu Iranul."

Este amintit faptul că odată cu retragerea Rusiei, Israelul şi Iranul se vor afla faţă în faţă în sudul Siriei.

A retras soldaţi şi rachete Iskander

Se pare că Rusia a retras soldaţi şi din Armenia, Tadjikistan şi Osetia de Sud. Conform Departamentului de Informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina, Rusia şi-a retras rachetele "Iskander" pe care le amplasase în oraşul Gyumri, din Armenia, în timpul ultimului război dintre Azerbaidjan şi Armenia, potrivit cotidianului turc Hurriyet.

După retragerea SUA din Afganistan, Moscova, care a masat soldaţi în Tadjikistan sub pretextul că-şi apără frontierele, a retras şi o mare parte a acestora. Şi trupele ruseşti desfăşurate în Osetia de Sud, în urma războiului de 5 zile, din 2008, dintre Rusia şi Georgia au fost transferate pe frontul din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.