Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbări la vârful Armatei: decizie în Camera Deputaților, după scandalul dintre MApN și Klaus Iohannis

Antena 3
nicolae ciuca

Camera Deputaților a schimbat marți legea privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, după scandalul politic izbucnit între Președinție și Guvern și care a ajuns la ÎCCJ și CCR. Modificările mai trebuie să fie votate și de Senat, înainte să fie trimite la șeful statului pentru promulgare.

Ce spune noua lege votată în Camera Deputaților:

1. Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 5 ani, cu începere de la 1 iulie, fără posibilitatea de prelungire a mandatului acordat. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.

Notă: Până acum mandatul era de 4 ani și se putea prelungi cu un an. Aici CCR a spus că este neconstituțional.

2. Propunerea ministrului apărării naționale de numire a unui nou șef al Statului Major al Apărării, avizată de prim-ministru, va fi transmisă Președintelui României cu cel puțin trei luni înainte de expirarea mandatului șefului Statului Major al Apărării.

Notă: Până acum propunerea se trimitea cu cel puțin 6 luni înainte. S-a discutat că șase luni este o perioadă destul de lungă de timp în care pot interveni multe modificări la nivelul MApN.

3. Mandatul Șefului Statului Major al Apărării, aflat în funcție la data intrării în vigoare a legii, se prelungește până la data de 1 iulie ce urmează îndeplinirii mandatului său inițial

Notă: A fost adăugată o prevedere tranzitorie, pentru că actualul mandat al șefului SMAp expriră la 31 decembrie 2019.

  • Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la finalul anului trecut, decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcute de MApN pentru această funcţie, Dumitru Scarlat.
  • Ministrul Apărării a contestat în instanţă decretul, însă ÎCCJ i-a dat dreptate lui Klaus Iohannis. Pe de altă parte, CCR a decis că prevederea legală prin care președintele Klaus Iohannis a putut să îi prelungească mandatul șefului Armatei, generalul Nicolae Ciucă, este neconstituțională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.