Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ organizează o nouă ediţie a 'Grădinei cu ii', pentru a celebra cămaşa tradiţională românească

radiounirea.ro
ie romaneasca port popular

Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ va organiza, pe 26 iunie, a patra ediţie a "Grădinei cu ii", manifestare culturală care celebrează cămaşa tradiţională românească.

Invitatul special din acest an este Felicitas Farcaş-Lohan, din comuna băcăuană Fărăoani, coordonatoarea grupului care formează şezătoarea de Bacău, o persoană cu renume în comunitatea celor care cos cămăşi după vechi motive populare, potrivit Agerpres.

Felicitas Farcaş-Lohan a transformat pasiunea în meserie iar din 1991 este bibliotecar la Biblioteca comunală "Episcop Ioan Duma" şi din 2017 este referent la secţia externă cusut-ţesut a Şcolii populare de arte şi meserii Bacău.

Ca voluntar în cadrul Fundaţiei "Sf. Ioan Bosco" din Bacău, coordonează un atelier de învăţare a meşteşugurilor la care participă copii şi adulţi.

În ultimii ani, împreună cu membrele şezătorii, a avut expoziţii la Aeroportul Internaţional Bacău, Muzeul de Artă Piatra-Neamţ, Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău sau Biblioteca municipală Oneşti.

Activitatea sa este recunoscută de specialişti, fiind menţionată în dosarul alcătuit pentru introducerea în Patrimoiul Imaterial UNESCO a cămăşii cu altiţă.

Alături de cămăşile cusute de Felicitas Farcaş-Lohan, vizitatorii le vor putea vedea şi pe cele realizate de Angela Colbeanu, Iulia Georgescu, Adriana Iordache, Claudia Petronela Pătraşcu, Simona Drob, Maria Ghimpu şi Valentin Huiban.

Cele 23 de cămăşi prezentate în expoziţie sunt cusute după piese din mari muzee ale lumii sau din colecţii private, inspirate din vechi izvoade, şi reprezintă zona Neamţ, Bacău, Bucovina dar şi Gorj, Vâlcea şi Olt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.