Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia itinerantă Tezaur – Episcopia Tulcii la Muzeul eparhial al Dunării de Jos

Basilica.ro

Arhiepiscopul Dunării de Jos și Episcopul Tulcii au inaugurat marți, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, expoziția itinerantă „Tezaur – Episcopia Tulcii”.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a apreciat prezentarea la Galați a unei expoziții în care se oglindește o parte însemnată a trecutului spiritual și cultural din zona teritorială dintre Dunăre și Mare.

El a mai vorbit despre importanța martiriului, a credinței profunde și a culturii pentru moștenirea valoroasă a patrimoniului și a evocat personalitatea Sf. Ier, Grigorie Dascălul, pomenit în ziua vernisajului, informează Basilica.ro.

Preasfințitul Părinte Visarion a explicat că obiectele liturgice expuse, provenite din patrimoniul Episcopiei Tulcii, au fost restaurate de specialiștii Muzeului Național Brukenthal.

Expoziția aduce în fața publicului un remarcabil fond de obiecte bisericești care acoperă ca datare ultimele trei secole, reprezentând aria culturală și confesională a Dobrogei de Nord.

Printre obiectele deosebite expuse se numără o serie de potire ce datează de la începutul secolului al XIX-lea, o cruce de procesiune impunătoare, icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir, dar și chivote de factură rusească, între care se remarcă cel de la Mănăstirea Celic Dere.

Expoziția demonstrează efortul de elaborare a unui limbaj plastic local prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin și slavon, au explicat specialiștii.

Expoziția „Tezaur – Episcopia Tulcii” urmărește să repună în circuitul cultural-național o parte din valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile și mănăstirile tulcene și propune un moment de reflecție asupra moștenirii spirituale lăsate de înaintașii noștri.

Ea îndeamnă spre o responsabilizare în vederea conservării valorilor patrimoniale, a subliniat Părintele Arhiepiscop Casian.

Expoziția poate fi vizitată până în august inclusiv, de marți până sâmbătă, între orele 09:00 și 17:00. Vizitatorii vor putea admira și expoziția foto-documentară „Episcopul Partenie Clinceni – Ctitor la Dunărea de Jos”, alcătuită din 40 de panouri care sintetizează ctitoriile ierarhului.

Accesul vizitatorilor este gratuit.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.