Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzica semnată de Dimitrie Cantemir va fi lansată în București

carturesticarusel.ro
carturesti

Muzica semnată de Dimitrie Cantemir este analizată drept o creație contemporană cu lucrările compuse de Bach, Haendel și Vivaldi în volumul "Dimitrie Cantemir - Teoretician și compozitor de muzică turcă", ce va fi lansat pe 13 noiembrie, de la ora 18.30, la librăria Cărturești Verona din București, potrivit Mediafax.

Evenimentul de lansare a cărții "Dimitrie Cantemir - Teoretician și compozitor de muzică turcă", scrisă de Eugenia Popescu-Judetz, publicată de Editura Curtea Veche, marchează prima redare în limba română a lucrării editate în original la Istanbul, în 1999.

"Când ne gândim la muzica sfârșitului secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, ne vin în minte nume precum (Johann Sebastian) Bach, (Georg Friedrich) Haendel sau (Antonio) Vivaldi. Puțini știu însă că, în aceeași perioadă, Orientul cunoștea, la rândul său, un avant al artei muzicii. Printre compozitorii de la curtea otomană se afla și tânărul Dimitrie Cantemir, trimis la Istanbul de tatăl său, domnul Moldovei, Constantin Cantemir. Dar viitorul cărturar nu s-a mulțumit doar să compună, ci a scris un tratat despre muzică și a creat un sistem de notare, care a reprezentat o inovație deosebit de importantă în epocă", arată autoarea.

Citește și: Descinderi DNA la Teatrul Naţional din Craiova, în urma mai multor sesizări privind abuzurile conducerii

Volumul are două părți. Prima parte urmărește contextul istoric și socio-cultural în care Cantemir a conceput tratatul său despre muzică. Este o ocazie de familiarizare cu personalitatea complexă a viitorului domn al Moldovei, prin intermediul unei incursiuni pline de culoare în metropola cosmopolită, descrisă drept "un loc al opulenței, al rivalităților și intrigilor politice". A doua parte a cărții include o analiză riguroasă a tratatului, care aruncă o nouă lumină asupra contribuției lui Cantemir la istoria teoriei muzicale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.