Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzicianul Ion Marin preia Catedra de dirijat 'Claudio Abbado' a Mozarteum Universität din Salzburg

ion marin

Dirijorul Ion Marin preia coordonarea artistică și Catedra de dirijat „Claudio Abbado” a Mozarteum Universität din Salzburg, ca titular și conducător pentru activitatea de concert a universității, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Ion Marin, care a studiat el însuși la celebra universitate, revine acum în cadrul faimoasei instituții de educație muzicală ca profesor universitar și va conduce activitatea Catedrei ce poartă numele lui Claudio Abbado, unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Raluca Turcan, un nou val de critici dure la adresa PSD: ‘A lăsat Guvernul PNL fără mijloace legale de protecție a sănătății publice’

Titulatura catedrei a fost aleasă special în cinstea remarcabilei conexiuni dintre Ion Marin și Claudio Abbado, ca simbol al marii prietenii dintre doi mari muzicieni ai lumii.

„Este o mare emoție să mă întorc peste ani la Universitatea Mozarteum în calitate de profesor. Dedicația numelui catedrei, făcută mentorului meu Claudio Abbado, mă onorează”, a declarat Ion Marin.

Marin a mai spus că o mare parte a activității lui Claudio Abbado a fost legată de formarea și educarea tinerelor generații de muzicieni și consideră această misiune de transmitere a tradiției ca pe un element esențial în viața unui artist.

„A putea face asta în cadrul Mozarteum-ului de la Salzburg, atât de bogat în ceea ce privește marea istorie a artei muzicale europene, este un prilej de mare bucurie și responsabilitate", a menționat muzicianul.

Citește și: Fotografie de ultim moment! Marcel Vela, imagine cu leul apărut în videoclipul lui Dani Mocanu

Totodată, Ion Marin devine și Conducător artistic al activității de concert a Universității Mozarteum. Primul proiect pe care îl va pune în practică, în această calitate, va începe anul viitor, pe 27 ianuarie, în cadrul Festivalului Mozartwoche, cu un program dedicat primelor simfonii mozartiene, la care vor participa mari artiști - Daniel Barenboim, Marta Argerich, Maxim Vengerov, precum și Orchestra Filarmonică din Viena.

Între numeroasele colaborări ale celebrului dirijor cu această universitate, se numără cea din luna iulie a acestui an, când a susținut un Masterclass în arta dirijorală, la care au participat studenți și dirijori de cor și orchestră din întreaga lume. Cu o istorie de peste 170 de ani, Universitatea Mozarteum a fost fondată în onoarea lui Wolfgang Amadeus Mozart, născut în Salzburg, și, alături de Fundația Internațională și Orchestra cu același nume, face parte din emblematica triadă cultural-educațională „Mozarteum”, dedicată în mod oficial memoriei lui Mozart.

Universitatea Mozarteum este implicată și în organizarea și desfășurarea celebrului Festival Mozartwoche, considerat unul dintre cele mai valoroase festivaluri de muzică cultă, care atrage anual cei mai cunoscuți artiști ai lumii.

Departamentul de Dirijat al Universității Mozarteum își desfășoară activitatea având ca sursă de inspirație standardele academice trasate de însuși Herbert von Karajan, marele dirijor originar din Salzburg, care a studiat la această universitate între anii 1916 și 1926.

Dirijorul Ion Marin este unul dintre puținii dirijori care se manifestă la cel mai înalt nivel atât în domeniul muzicii simfonice, cât și în cel al operei. Este invitat frecvent să dirijeze pe marile scene ale lumii și a condus majoritatea orchestrelor importante ale lumii, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Beijing, Orchestra Simfonică Bournemouth și multe altele.

De asemenea, dirijează în mod regulat în Japonia, unde conduce Orchestra Simfonică NHK și Orchestra Simfonică Metropolitană din Tokyo. Din sezonul 2014/2015, deține funcția de Dirijor Principal Invitat al Hamburger Symphoniker, orchestra rezidentă a Elbphilharmonie.

În sezonul concertistic 2019-2020, a colaborat cu pianistul Lang Lang și San Francisco Symphony, precum și cu pianistul de jazz Chick Corea, în două concerte speciale, susținute la Royal Opera House of Muscat.

Pe plan național și european, Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” și, de asemenea, Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România și Symphonia Mundi.

Din ianuarie 2019, odată cu înființarea Orchestrei Uniunii Europene, când România a preluat președinția rotativă a Comisiei Europene, Maestrul Ion Marin a fost numit manager si director artistic în cadrul acestui amplu proiect de diplomație culturală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.