Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Myanmar: UE consideră încurajatoare discuțiile asupra întoarcerii refugiaților rohingya

euinside.eu
mogherini

Şefa diplomaţiei UE Federica Mogherini a considerat "foarte încurajatoare" discuţiile asupra întoarcerii a peste 600.0000 de refugiaţi rohingya care au fugit de violenţele din Myanmar de la sfârşitul lunii august, în timpul unei reuniuni Asia-Europa, luni, în Myanmar, informează AFP, conform agerpres.ro

"Mi se pare foarte încurajatoare posibilitatea, pe care eu o consider foarte reală şi concretă, a unui acord între Myanmar şi Bangladesh privind repatrierea refugiaţilor, ceea ce ar fi un progres important", a declarat ea reporterilor, înainte de deschiderea acestei reuniuni de Dialog Asia-Europa (ASEM), prezidată de şefa guvernului civil din Myanmar, Aung San Suu Kyi, care deţine şi portofoliul diplomaţiei. 

Aceasta reuniune prealabilă cu privire la rohingya a fost organizată la cererea europenilor. 

"Încurajăm Bangladeshul şi Myanmar să conlucreze la nivel bilateral în această problemă, cu sprijinul Uniunii Europene şi al comunităţii internaţionale", a adăugat ea. 

De la sfârşitul lunii august, peste 600.000 de refugiaţi rohingya care trăiesc în statul Rakhine din vestul Myanmar (fostă Birmania) s-au refugiat în Bangladesh pentru a scăpa de o campanie de represiune a armatei din Myanmar. 

Întoarcerea acestor refugiaţi se află în centrul discuţiilor începute acum câteva săptămâni între Myanmar şi Bangladesh, dar care avansează greu. Şeful armatei din Myanmar, acuzat de ONU de "epurare etnică", a considerat recent imposibilă întoarcerea în masă a refugiaţilor aşa cum propune Bangladesh. 

"Eu vin direct din Bangladesh unde am vizitat taberele de refugiaţi" duminică, a anunţat Federica Mogherini, care s-a arătat mai prudentă decât secretarul de stat american Rex Tillerson, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu Aung San Suu Kyi. 

Acesta a declarat că se opune "pentru moment" sancţiunilor, dar a cerut o anchetă "credibilă" asupra acuzaţiilor de purificare etnică comisă de armată. 

Refugiaţi din Bangladesh au mărturisit că au victimele abuzurilor, violurilor sau crimelor comise de soldaţi din Myanmar. 

De atunci, organizaţiile pentru drepturile omului au cerut impunerea de noi sancţiuni Myanmar, izolat pe scena internaţională timp de decenii în timpul juntei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.