Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nadia Savcenko a luat o decizie RADICALĂ: Deputata intră în GREVA FOAMEI, după ce a fost ARESTATĂ pentru tentativă de asasinare a președintelui Petro Poroșenko

Nadia Savcenko

Deputata ucraineană Nadia Savcenko a intrat vineri în greva foamei pentru a protesta împotriva arestării sale sub acuzaţia că ar fi plănuit să răstoarne guvernul, la mai puţin de doi ani de când a fost primită în ţară ca erou naţional, după doi ani de detenţie în Rusia, informează Reuters.

Savcenko, fost pilot de elicopter care a făcut închisoare în Rusia ca prizonier de război, a fost reţinută joi la Kiev. Autorităţile ucrainene o acuză că a plănuit un atac asupra parlamentului în care ar fi urmat să folosească grenade şi arme automate.

Citește și: Luarea de ostatici din Franța s-a încheiat: Atacatorul a ucis două persoane, înainte de a fi lichidat de trupele speciale

De la întoarcerea în Ucraina, Savcenko a fost un critic frecvent şi dur al actualei administraţii de la Kiev. Ea spune că autorităţile ar fi înscenat planul de lovitură de stat pentru a o discredita, dar nu neagă faptul că ar fi încercat să răstoarne guvernul.

Într-o audiere televizată înainte de proces pentru a se stabili condiţiile arestării sale, Savcenko a spus că va protesta împotriva modului în care este tratată, la fel cum a protestat împotriva detenţiei din Rusia.

"Astăzi voi începe o grevă a foamei (...) Voi arăta poporului ucrainean ce înseamnă un erou", a spus deputata, potrivit Agerpres.

Ea purta un tricou negru cu motivul tridentului pe el - simbol naţional în Ucraina -, similar cu felul în care a fost îmbrăcată în timpul procesului din Rusia.

Modul în care ea a sfidat justiţia din Rusia i-a atras porecla de 'Ioana d'Arc' a Ucrainei, iar la acel moment postere prin care se cerea eliberarea ei imediată au fost afişate pe străzi, în aeroporturi şi în parlamentul de la Kiev.

Însă ea a căzut în dizgraţie de când a revenit la Kiev în 2016 din cauza modului său de a vorbi deschis şi a comportamentului său schimbător.

În 2016, preşedintele Petro Poroşenko i-a conferit Nadiei Savcenko cea mai înaltă distincţie a ţării, 'Erou al Ucrainei'. Însă joi el a sugerat că presupusa tentativă de lovitură de stat a deputatei ar fi fost o operaţiune specială coordonată de Rusia pentru a destabiliza Ucraina.

Citește și: NEBUNIE în SUA: hackerii au atacat sistemele unui mare oraș și cer răscumpărate în Bitcoin

"Toate acestea ne reamintesc că împotriva Ucrainei se duce un război hibrid la scară largă", a postat el pe Facebook.

În a doua parte a zilei de vineri, instanţa ar urma să decidă dacă Savcenko va fi eliberată în aşteptarea procesului sau va fi ţinută în detenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.