Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NASA a anunțat data lansării cât mai aproape de soare a Telescopului Spaţial James Webb

Telescopul Hubble

Lansarea mult întârziată a Telescopului Spaţial James Webb (JWST) va avea loc pe 24 decembrie, au confirmat NASA şi compania care supraveghează lansarea, scrie The Guardian.

Proiectul, început în 1989, era de aşteptat iniţial să implementeze instrumentul - care va fi cel mai mare şi cel mai puternic telescop care a fost lansat vreodată în spaţiu - la începutul anilor 2000. Dar multiplele probleme au forţat întârzieri şi o triplare a bugetului iniţial al telescopului, cu un preţ final de aproape 10 miliarde de dolari (7,6 miliarde de lire sterline).

Telescopul Webb a fost construit în SUA şi transportat la locul său de lansare din Kourou, în Guyana Franceză, anul acesta, cu o dată planificată de plecare pentru 18 decembrie. Cu toate acestea, noi probleme au forţat două întârzieri, informează news.ro.

„Telescopul spaţial James Webb este confirmat pentru lansare la 24 decembrie”, a scris pe Twitter compania de lansare Arianespace, adăugând că va avea loc la ora 12.20 GMT în acea zi.

Confirmând data lansării, NASA a scris pe Twitter că telescopul a fost „încapsulat în interiorul rachetei @Ariane5”.

Acesta calcă pe urmele legendarului telescop Hubble, dar va fi situat mult mai departe de Soare. Se speră că va dezvălui cum arăta Universul şi mai aproape de naşterea sa, acum aproape 14 miliarde de ani.

Cu ajutorul lui, oamenii de ştiinţă se aşteaptă să poată studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea detecta semne de viaţă.

Noul telescop poartă numele regretatului James E. Webb, care a condus noua agenţie spaţială NASA în mare parte a anilor 1960.

JWST este un proiect comun dezvoltat de NASA şi agenţiile spaţiale Europeană şi Canadiană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.