Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Natahalie Loiseau renunţă să mai vizeze preşedinţia grupului 'Renew Europe' din Parlamentul European

European Parliament
UE PE parlamentul european

Nathalie Loiseau, lidera eurodeputaţilor francezi pro-Macron, a renunţat să mai ţintească preşedinţia grupului politic 'Renew Europe' ('Înnoim Europa'), care va reuni forţe politice de centru în Parlamentul European, transmite AGERPRES.

Această retragere survine în urma nemulţumirilor provocate de criticile aprinse ale eurodeputatei franceze la adresa aliaţilor săi europeni.

Nathalie Loiseau 'a făcut o alegere de responsabilitate pentru a se asigura că delegaţia ''Renaissance'' va obţine posturile care îi vor permite să aibă cea mai mare influenţă', a explicat pentru AFP un membru al echipei sale.

Obţinerea preşedinţiei grupului ar fi necesitat, în fapt, renunţarea la alte funcţii importante, precum preşedinţiile unor comisii din noul parlament, a cărui şedinţă de constituire va avea loc pe 2 iulie.

Cei 21 de deputaţi francezi aleşi în mai în Parlamentul European pe lista 'Renaissance' ('Renaşterea') formează cea mai mare delegaţie din cadrul viitorului grup politic 'Renew Europe', în care vizează să joace rolurile cele mai importante.

Grupul a fost creat pe fundamentele celui al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), va avea peste 100 de membri şi va fi cel de-al treilea ca mărime, după cel al Partidului Popular European (PPE) şi cel al social-democraţilor (S&D).

Citește și: A comis-o pentru prima dată de la condamnarea lui Dragnea! Ce a putut să zică Viorica Dăncilă

Intenţia lui Nathalie Loiseau de a prelua preşedinţia grupului a întâmpinat însă şi mai multă rezistenţă din partea altor delegaţii după ce în presă au apărut declaraţiile făcute de fostul ministru francez 'off the record' unor jurnalişti la Bruxelles.

Criticile sale faţă de candidatul PPE la preşedinţia Comisiei Europene, Manfred Weber, calificat drept 'ectoplasmă', dar mai ales faţă de membri ai ALDE, nu erau destinate publicării.

Ele au fost însă relatate de cotidianul belgian Le Soir, apoi şi în alte publicaţii, suscitând o controversă.

Citește și: Ion Țiriac aruncă bomba! Acuzații grave la adresa BNR

Într-un mesaj adresat colegilor săi şi văzut de AFP, Nathalie Loiseau afirmă că 'nu recunoaşte' declaraţiile ce îi sunt atribuite şi în care spunea că 'totul este de făcut' în acest grup obişnuit să joace roluri secundare în PE.

Anturajul lui Nathalie Loiseau a apreciat că decizia eurodeputatei nu a fost determinată de reacţiile declanşate, dar că 'acest lucru nu a făcut situaţia mai uşoară'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.