Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Național: Val de pensionări la 'Happy DGIA'

www.mapn.ro
DGIA

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

Dezvaluirile din „National” cu privire la un fost stagiu de pregatire efectuat la Moscova de catre seful DGIA, generalul Marian Hapau si unul dintre colaboratorii sai apropiati, colonelul Rotaru a cazut ca o secure asupra serviciului secret al Ministerului Apararii Nationale. Mai ales ca, din cate reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, influentilor parteneri strategici americani  nu le-a cazut deloc bine aceasta „escapada”, fie ea si una veche, mai ales ca se pare ca nu primisera nicio informare cu privire la aceasta posibila eventualitate.
Asa ca au declansat ample verificari, desi discrete, despre ceea ce se intampla in aceasta structura de elita, de altfel serviciul secret care colaboreaza cel mai strans, de atata amar de vreme, cu omologii americani. Ceea ce nu a facut decat sa involbure si mai multe apele la „Happy DGIA”, asa cum era numita cu invidie, pana nu demult, structura informativa condusa de generalul Marian Hapau. Cel a carui pozitie se zdruncina serios acum nu doar din aceasta cauza, dar si a scandalului „Zisu – Mocanu”, care tocmai ce este pe cale sa izbucneasca si din care se pare ca s-a retras la randul sau prea tarziu. Oriucum, cert este ca mana sa dreapta, ditamai directorul adjunct si-a depus deja raportul de pensionare , incepand cu data de 31 august, un prim semnal ca, gata, se schimba liniile si la DGIA.
Zisu – Mocanu
Cu toate ca pozitia lui Gabriel Oprea in sistem se naruie pe zi ce trece, generalul Catalin Stefanita Zisu ramane totusi unul dintre „ultimii mohicani” ai fostului vicepremier care rezista pe pozitii. Iata insa ca pana si acesta incepe sa aiba probleme tot mai mari, si nu ne referim aici musai la controversatul accident rutier dezvaluit de „National”, ci la „colaborarea” cu un alt greu al ministerului, scandalul „Zisu – Mocanu” fiind la un pas sa rabufneasca.
Si care se anunta unul cu atat mai interesant cu cat, cel putin pentru o perioada de timp, cei doi erau considerati unii dintre cei mai apropiati colaboratori ai generalului Hapau. Asta daca nu cumva cei doi urmeaza de urgenta exemplul adjunctului DGIA si isi depun rapoartele de pensionare.(Mai multe detalii AICI)

Romania Libera:

Unul dintre cele mai bine păzite secrete, pe care „România liberă” vi-l devoalează se referă la dispariţia a aproximativ 50 de livrete militare, documente cu caracter special, din eviden­ţa Centrului Militar al sectorului 5. Un episod din celebrul scandal al avansărilor ilegale.
„România liberă” vine cu noi dezvăluiri pe acest subiect. Surse confidenţiale din MApN ne-au declarat că, din ordinul lui Gabriel Oprea, din evidenţa Centrului Militar al Sectorului 5 au fost luate aproximativ 50 de livrete militare. O parte din ele au fost înmânate personal de Gabriel Oprea unor personalităţi de pe celebra listă cu avansări ilegale în grad a unor personalităţi publice.
Sursele „României libere” spun că despre această opera­ţiune a ştiut şi generalul Marian Hăpău, controversatul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), mâna dreaptă a lui Gabriel Oprea.
Potrivit acestor surse, impli­cat ar fi fost şi gen. Gabriel Gabor (actualmente în rezervă), care la acea vreme era şeful Direcţiei J1 de Personal şi Mobilizare din cadrul Statului Major General. Din dispoziţia lui Oprea şi Hăpău, susţin sursele RL, Gabor le-ar fi dat dispoziţie responsabililor din cadrul Centrului Militar al Sectorului 5 pentru a furniza livretele militare. Drept răsplată, unii dintre comandanţii CM Sector 5 au primit posibilitatea legală de a fi avansaţi la gradul de colonel, deşi, la acea vreme, gradul maxim pe care-l puteau obţine era de locotenent-colonel. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Se acumulează în schimb riscuri pe zona de execuţie bugetară, unde decizia guvernului de a creşte accizele şi insistenţa privind plata defalcată a TVA arată că pândesc dezechilibre serioase.
Capturarea creşterii economice în taxe şi impozite rămâne un deziderat şi pentru acest guvern. O creştere economică de 5,8% pe semestru, când China creşte cu 6,7% pe an, ar trebui să fie un motiv de sărbătoare şi nu de îngrijorare, dacă administraţia ar produce pe potriva resurselor pe care le consumă.
Însă deficienţa cheltuirii banului public este reflectată în fapt în deficitul bugetar, care se va duce la peste 3% din PIB.
Cu 3% deficit bugetar, creşterea economică de aproape 6% este falsă. Toată lumea ştie să cheltuie bani din viitor, din datorii, şi să obţină creştere economică.
Pe de altă parte, este adevărat că nici nu poţi să sufoci economia cu zero deficit bugetar.
Ar fi poate o măsură potrivită pentru România ca deficitul bugetar să fie acceptat doar în măsura în care cheltuielile suplimentare faţă de venituri să fie reprezentate de investiţii în şosele, în spitale şi în şcoli. Adică acceptăm deficit bugetar de 3% din PIB - adică 5,4 miliarde de euro -, dar să avem dovada că aceasta este suma investită anual în şosele/spitale/şcoli. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

România se află abia pe locul 15 în Uniunea Europeană în funcţie de capacitatea turistică, cu aproximativ 326.000 de paturi disponibile în hoteluri şi alte unităţi de cazare în 2016. Sunt cifre relevate de biroul european de statistică Eurostat, care plasează pe prime locuri în acest clasament Franţa, Italia şi Spania.
În această ierarhie a capacității turistice, state precum Ungaria sau Bulgaria sunt înaintea României, deși țara noastră are suprafața și numărul de locuitori mult mai mari.
”Principala vină pentru această situație o poartă guvernele care perindă la conducerea țării fără politici coerente pentru Turism”, declară, la RFI, Nicolae Bucovală, prim-vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). Într-un interviu acordat colegului meu Mircea Oprea, el mai spune că și autoritățile locale au o parte importantă din vină:
”Uitați-vă la autoritățile locale. Degeaba vin eu și – dau un exemplu – fac un resort în nu știu ce stațiune, dacă aleile, străzile stațiunii respective nu sunt asfaltate, lipsesc spațiile verzi. Deci, infrastructura turistică lipsește. I-am spus prim-ministrului că ea trebuie pusă la punct. Dar iarăși ne cramponăm de programe de guvernare, de strategii care nu apar și stăm pe loc”. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.