Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO încearcă să-şi regăsească, la aniversarea a 70 de ani, unitatea pierdută

NATO

Cei 29 de membri NATO au depus miercuri eforturi să-şi afişeze unitatea, la summitul celei de-a 70-a aniversări a Alianţei, care se confruntă cu divergenţe, scoase la lumina zilei de liderii american, francez şi turc, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Indiferent care ne sunt diferenţele, noi vom continua să ne unim în jurul principalei noastre sarcini: de a ne apăra unii pe alţii”, a subliniat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în deschiderea sesiunii de lucru a summitului, într-un golf, la Watford, la periferia Londrei.

”Aceasta nu este prima oară când Alianţa se confruntă cu diferenţe, iar ea a ştiut mereu să le depăşească”, a subliniat el.

La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, organizaţia moştenită de pe vremea Războiului Rece se confruntă cu provocări considerabile, de la o militarizare a spaţiului, la întoarcerea în forţă a Rusiei pe scena internaţională şi la ascensiunea puterii Chinei ca putere militară.

Însă atmosfera este tensionată de numeroase diferende, iar schimburi de replici surprinse de camere de luat imagini, marţi seara, între Emmanuel Macron, Boris Johnson şi Justin Trudeau, care par să-l ironizeze pe Donald Trump în timpul unei recepţii la Buckingham Palace, nu îmbunătăţesc lucrurile.

Marţi, primele reuniuni bilaterale au fost dominate de schimburi de replici în urma declaraţiilor lui Emmanuel Macron, la 7 noiembrie, pentru revista The Economist, prin care aprecia că NATO se află în stare de ”moarte cerebrală” şi pe care o îndemna să-şi revizuiască stregia.

Preşedintele francez îşi ”asumă în totalitate” declaraţiile foarte crirticate de către aliaţi, a subliniat el miercuri.

Citește și: SUA s-au situat pe primul loc în World Giving Index, topul celor mai generoase țări din lume în ultimul deceniu: România, pe locul 97 în Top 128

”Ele au permis o dezbatere care era indispensabilă”, a subliniat Macron. ”Eu cred că responsabilitatea noastră este să îndepărtăm ambiguităţile ce ar putea dăuna şi să ne asumăm o adevărată dezbatere strategică”.

ERDOGAN, ATACAT DUR

Declaraţiile lui Macron şi criticile sale foarte dure cu privire la intervenţia turcă, în otombrie, împotriva forţelor kurde în Siria au răcit atmosfera dinaintea reuniunii.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a primit atât de rău atacurile lui Emmanuel Macron, încât l-a catalogat săptămâna trecută în ”moarte cerebrală”.

El ar putea refuza miercuri să adopte declaraţia finală a summitului care, potrivit proiectului acesteia, insistă asupra ”ameninţărilor” ţi ”provocărilor” cu care se confruntă organizaţia şi denunţă ”acţiunile agresive ale Rusiei” şi ”terorismul în toate formele şi manifestările sale”.

”Sunt convins că vom fi în măsură să găsim o soluţie”, a dat asigurări secretarul general al NATO, depunând eforturi să demineze diferendele dintre aliaţi, într-o perioadă în care organizaţia se confruntă cu dificultăţi.

ASCENSIUNEA CHINEI

Alianţa transformă miercuri spaţiul într-un teren de operaţiuni de apărare NATO şi ia în calcul provocări reprezentate de ascensiunea Chinei, care deţine al doilea buget militar din lume.

Lui Jens Stoltenberg ar urma să i se încredinţeze o misiune de reflecţie cu privire la strategia Alianţei, înfiinţată în 1949, în faţa noilor amerninţări, mai ales a terorismului internaţional.

”Este foarte important ca Alianţa să rămână unită. Sunt multe, multe lucruri care ne unesc decât lucrurile care ne despart şi cred că fiecare lider este aici absolut hotărât să recunoascăimportanţa vitală a NATO pentru securitatea noastră colectivă”, a subliniat premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson, la sosirea sa la Watford.

Însă acest mesaj de unitate este pus în pericol de zâzania dintre liderii Alianţei înfiinţate în 1949, în pofida îndemnului lui Jens Stoltenberg la strângerea rândurilor.

Preşedintele francez a insistat marţi asupra ”inamicului comun” pe care-l reprezintă terorismul şi a deplâns faptul că ”noi nu avem aceeaşi definiţie a terorismului în jurul mesei”.

Această critică vizează exigenţa preşedintelui turc de clasificare a forţelor kurde din Siria drept ”teroriste”, ceea ce Emmanuel Macron refuză.

Preşedintele francez consideră că a aplicat o lovitură de bici Alianţei, însă preşedintele american nu şi-a ascuns nemulţumirea, catalogând marţi declaraţiile primului cu privire la Alianţă drept ”foarte insultătoare” şi ”foarte, foarte rele”.

Donald Trump, care îşi împinge aliaţii, de când a fost ales, să-şi crească cheltuielile militare cu scopul de a prelua o parte mai mare a poverii, şi-a relansat atacurile la adresa ”rău platnicilor”, nemulţumit de eforturile la care aceştia au consimţit în ultimul timp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.