Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO NU avea niciun plan de consolidare a flancului estic, înainte de invazia Rusiei în Ucraina

Rose Gottemoeller

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord nu a avut în plan consolidarea flancului său estic înainte de evenimentele din 2014 din Ucraina, anexarea peninsulei Crimeea şi conflictul din Donbas, a declarat adjunctul secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, într-un interviu apărut luni în ziarul Kommersant, în contextul în care Moscova susţine că relaţiile sale cu Occidentul intraseră în impas înainte de criza ucraineană, relatează agerpres.

"2014 a fost un moment de cotitură. Atunci ne-am confruntat cu acţiunile agresive ale Rusiei în Ucraina, anexarea Crimeii. De atunci privim la destabilizarea situaţiei din Donbas", a reiterat Rose Gottemoeller, subliniind că NATO nu avea în plan consolidarea flancului său estic înainte de evenimentele din Ucraina. "Secretarul general al NATO (Jens Stoltenberg - n.r.) a spus în mod repetat: noi nu vom răspunde la ceea ce noi percepem drept desfăşurarea agresivă de trupe ruseşti cu acelaşi număr de soldaţi şi avioane. Dar răspunsul nostru va fi defensiv şi proporţional", a indicat Rose Gottemoeller, al cărei interviu a fost ocazionat de Consiliul NATO-Rusia desfăşurat vineri la nivel de ambasadori.

Citeşte şi: Biserica ortodoxă rusă A DECIS ce se va întâmpla cu trupul lui Lenin

Referitor la recentul transfer de sisteme de rachete Iskander în Kaliningrad, înaltul responsabil al Alianţei a declarat că desfăşurarea acestor sisteme în enclavă - chiar dacă este vorba de teritoriu rusesc - reprezintă o dovadă a tendinţei de militarizare şi de consolidare a controlului aerian de către Federaţia Rusă. "Mulţi membri NATO, ţări vecine cu Rusia, percep aceasta ca pe o ameninţare la adresa lor", a insistat ea, în condiţiile în care Kaliningrad este situata între Polonia, Lituania şi Marea Baltică.

Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru cooperare în Europa din cadrul Ministerului de Externe rus, declarase anterior că Rusia nu intenţionează să ceară permisiunea NATO atunci când relochează rachete pe teritoriul său.

Ministerul Apărării al Rusiei a confirmat transferul de baterii de rachete Iskander-M, cu o rază de acţiune de circa 500 km şi capabile să transporte focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, pentru o perioadă scurtă de timp.

Măsurile luate de Rusia ca răspuns la consolidarea prezenţei NATO în Europa de Est garantează securitatea ţării, a declarat vineri ambasadorul Moscovei pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, fără să precizeze despre ce fel de măsuri este vorba, potrivit RIA Novosti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.