Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO observă creşterea prezenţei ruse în Balcanii de Vest

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că NATO a constatat o prezenţă crescândă a Rusiei în Balcanii de Vest, adăugând că Alianţa Nord-Atlantică va contracara propaganda Rusiei printr-o dezbatere deschisă şi liberă, relatează miercuri agenţia de presă macedoneană MIA, potrivit agerpres.

După o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de miniştri de externe din ţările NATO privind stabilitatea, Stoltenberg a declarat marţi presei că Alianţa nu caută o confruntare cu Rusia, dar crede în dreptul suveran al fiecărei ţări de a-şi decide viitorul. ''Am constatat o prezenţă crescândă a Rusiei în Balcanii de Vest. Nu vom contracara propaganda rusească printr-o propagandă. O vom contracara printr-o dezbatere deschisă şi liberă, deoarece credem că faptele şi adevărul pe termen lung vor avea câştig de cauză', a declarat Stoltenberg.

Un avion cu 47 de pasageri la bord s-a PRĂBUŞIT după decolare

Şeful NATO a amintit în context şi de existenţa unor relatări despre cetăţeni ruşi implicaţi într-un incident foarte grav în Muntenegru în ziua alegerilor. ''Este ceva ce autorităţile din Muntenegru anchetează în prezent şi ştiu, de asemenea, că Serbia a ajutat şi a contribuit în încercarea de a aduce în discuţie toate faptele legate de acest incident'', a afirmat Stoltenberg.

În opinia sa, NATO crede într-o societate deschisă şi liberă şi consideră că reforma, instituţiile de securitate care se modernizează, guvernele vor spori capacitatea de rezistenţă a ţărilor din Balcanii de Vest. ''Aceasta va fi şi cea mai bună cale de a le face capabile să se apere singure împotriva oricărui fel de interferenţă din afară'', a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Citeşte şi: DEZASTRU în Indonezia după cutremur. Numărul morţilor creşte de la oră la oră - FOTO/VIDEO

Stoltenberg a afirmat totodată că Podgorica a arătat cât de mult poate realiza integrarea euro-atlantică şi a salutat faptul că 15 ţări ale Alianţei au ratificat deja aderarea Muntenegrului la NATO. ''Dar în alte părţi din regiune, progresele au slăbit şi am constatat un regres al reformelor. Aceasta este de asemenea o zonă unde cooperăm cu Uniunea Europeană şi comunicatul pe care noi l-am convenit anterior în cursul zilei (de marţi) ne va oferi un cadru pentru a coopera şi mai strâns cu Uniunea Europeană în abordarea acestor probleme din Balcanii de Vest'', a mai spus secretarul general al NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.