Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO spune că răspunde 'proporţional' Rusiei prin trimiterea de trupe americane în România

razboi mondial

Desfăşurarea de către Statele Unite ale Americii a unei brigăzi în Polonia şi în alte state aliate din Europa de Est, printre care şi România, este un răspuns 'proporţional şi măsurat' la activitatea militară a Rusiei în regiune, a declarat vineri secretarul adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, transmite AFP.

"În cadrul operaţiunii 'Atlantic Resolve' există forţe americane care revin în Europa, iar acesta un răspuns la ceea ce face Rusia", a declarat oficialul NATO, pentru agenţia baltică de presă BNS, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cum a ajuns România colonia Europei. SEMNAL DE ALARMĂ

Joi, un convoi de vehicule blindate şi soldaţi americani a trecut frontiera poloneză dinspre Germania în cadrul unei desfăşurări de forţe ale NATO în Polonia, ca urmare a deciziei luate anul trecut de Alianţa Nord-Atlantică în vederea consolidării flancului său estic, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

'Doresc să afirm că desfăşurarea unei brigăzi de 3.500 de militari, 87 de tancuri şi 144 de vehicule blindate Bradley este proporţională şi măsurată', a declarat Rose Gottemoeller, subliniind că măsura este una de 'disuasiune şi de apărare'.

Citește și: DOVEDIT ȘTIINȚIFIC Cu cât crește riscul de atac de cord în cazul celor care consumă alcool

Prezenţa prin rotaţie a acestei brigăzi în Europa de Est - în Polonia, ţările baltice, Ungaria, România şi Bulgaria - a iritat profund Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificând-o drept 'o ameninţare' pentru Rusia.

Potrivit lui Rose Gottemoeller, există 'posibilităţi legitime pentru un viitor dialog' între NATO şi Rusia, însă Alianţa trebuie 'să fie foarte clară' în ce priveşte reducerea riscurilor pe flancul său estic.

Citește și: Energia fotovoltaică va devansa cărbunele și devine cea mai ieftină sursă de energie din lume

Conform agenţiei Xinhua, Rose Gottemoeller participă în Lituania la o reuniune informală deschisă joi în staţiunea Trakai şi la care sunt prezenţi aproape 100 de politicieni şi diplomaţi de rang înalt, precum şi experţi în securitate din peste 20 de ţări. Evenimentul, ajuns la a zece ediţie, are loc în mod tradiţional cu uşile închise.

Prezent la aceeaşi reuniune, generalul american în retragere Philip Breedlove, fost comandant suprem al forţelor NATO în Europa, a declarat pentru AFP că dialogul cu Rusia va fi 'inevitabil' după intrarea în funcţie a lui Donald Trump, ex-responsabilul recomandând avansarea 'cu paşi mărunţi'.

Citește și: VIDEO Singurul pește din lume care se spală pe dinți / VIDEO

Potrivit unui comunicat emis joi de Ministerul de Externe de la Vilnius, la Trakai urmau să fie discutate provocările de securitate cu care se confruntă în prezent statele NATO, precum şi deciziile adoptate la summitul de la Varşovia din 2016 cu privire la consolidarea capacităţilor de apărare în flancul estic. O altă temă de discuţie viza 'situaţia de după alegerile prezidenţiale din SUA', conform Ministerului lituanian al Apărării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.