Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Navă daneză capturată de pirați în Golful Guineei

jurnalul.ro
nava petroliera

Un petrolier danez sub pavilion liberian a fost capturat de pirați în weekend în Golful Guineei, a anunțat marți proprietarul, adăugând că s-a pierdut contactul cu cei 16 membri ai echipajului, transmite AFP.

Nava Monjasa Reformer, cu o lungime de 135 de metri, "a cunoscut o situație de urgență" sâmbătă, la aproximativ 140 de mile nautice la vest de Port Pointe-Noire, în Congo-Brazzaville, a declarat proprietarul Monjasa.

Acesta a adăugat că echipajul s-a refugiat în momentul în care pirații au urcat la bord, "în conformitate cu protocolul de urgență antipiraterie de la bord".

"Canalele de comunicare de la bord sunt în prezent întrerupte și lucrăm cu autoritățile locale pentru a stabili comunicarea pentru a înțelege situația de la bord și pentru a oferi tot sprijinul de care are nevoie echipajul pentru a depăși aceste evenimente îngrozitoare", a declarat Monjasa.

La solicitarea AFP, Monjasa a refuzat să ofere informații despre naționalitatea membrilor echipajului.

Potrivit unui oficial din portul Pointe-Noire, nava a sosit în apele congoleze la 18 martie și a plecat la 22 martie și se afla în apele internaționale când a fost atacată.

"Trei bărbați au preluat controlul navei și de atunci echipajul nu mai poate fi contactat", a declarat pentru AFP oficialul.

Context

Pirații reprezintă de mult timp un risc în Golful Guineei - o rută maritimă majoră care se întinde pe o distanță de 5.700 de kilometri, din Senegal până în Angola, bandele nigeriene fiind cele care au comis cele mai multe atacuri.

Dar, începând din 2021, transportatorii spun că pirații au făcut raiduri mai departe, în apele internaționale.

Violența și tacticile lor sofisticate au determinat rugămințile transportatorilor pentru o prezență navală străină mai robustă, precum misiunea de a reduce atacurile piraților somalezi de acum un deceniu.

Foto: arhivă; caracter ilustrativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.