Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nava tezaur 'Republica' a fost mutată de pe faleza orașului Tulcea

tulcea

Nava ''Republica'', bun aparţinând patrimoniului naţional şi clasificat "Tezaur", a fost mutată, miercuri, într-o zonă din şantierul naval, unde va rămâne în timpul lucrărilor de reabilitare a falezei Dunării din municipiul Tulcea.

Primarul Ştefan Ilie a declarat pentru AGERPRES că la finele lucrărilor nava va reveni cel mai probabil pe faleza Dunării, precizând că a început discuţiile cu conducerea Consiliului Judeţean (CJ) pentru ca nava de patrimoniu să fie redată publicului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Dr. Adina Alberts: Am informații că sunt mulți pacienți tratați cu medicamente experimentale, scumpe, fără indicație în Covid

"CJ a făcut un concurs de soluţii pentru reamenajarea urbanistică a falezei, iar în soluţia declarată câştigătoare nava este propusă să fie suspendată pe faleză. Noi am purtat discuţii cu conducerea CJ să mai lucrăm la această propunere, să implicăm şi Direcţia de Cultură şi să o valorificăm cât mai bine, astfel încât ea să poată fi vizitată şi să aducă un plus oraşului", a afirmat primarul.

El a amintit că de la mijlocul anilor 2000 nava nu a mai fost reparată şi a apreciat ideea de a lăsa pe uscat nava tezaur.

"Cât timp nava stă pe apă, se va degrada continuu. Dacă am pune-o pe uscat, dând posibilitatea turiştilor să o viziteze, am păstra-o pentru o perioadă foarte lungă", a mai spus primarul municipiului Tulcea.

Nava "Republica" a fost construită în anul 1883 la şantierul Linz Komenburg din Austria şi a purtat iniţial numele "Csobanc". Cinci ani mai târziu, a fost predată spre exploatare Flotilei de Dunăre a Marinei austro-ungare, în anul 1944 a trecut în subordinea sovietică, iar în anul 1951 a fost predată României.

Supravieţuitoare a celui de-Al Doilea Război Mondial, în timpul căruia a fost implicată în luptele pe Dunăre ca navă de comandament, "Republica" a continuat să funcţioneze ca navă de comandament a Marinei Militare Române.

În anul 2003, nava a fost cedată de Ministerul Apărării Naţionale Consiliului Local al municipiului Tulcea, iar în anul 2008 a fost clasată, în urma unor expertize, în patrimoniul cultural naţional, fiind declarată "Tezaur".

Ulterior, o parte a navei a fost închiriată de autorităţile locale şi transformată în restaurant, însă agentul economic a renunţat la contractul cu Primăria municipiului.

De-a lungul timpului, autoritatea locală şi o asociaţie şi-au anunţat intenţia de a pune în valoare nava acostată pe faleza Dunării, însă până acum intenţiile nu s-au concretizat.

Anul trecut, CJ a început lucrările de reabilitare a falezei municipiului, ultima parte a proiectului fiind reamenajarea urbanistică a zonei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.