Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nave de razboi, un avion si un submarin din Rusia, fara autorizatie la granita Letoniei

rusia, nava, flota

Forţele naţionale ale Letoniei susţin că au identificat două nave de război ruseşti şi un submarin în apropierea frontierei sale maritime în Marea Baltică, potrivit serviciului de presă al armatei acestei republici baltice, citat de agenţia de presă Unian.

Navele ruse au fost reperate în zona economică exclusivă a Letoniei, la numai 5 mile distanţă de frontiera ţării.

Forţele naţionale letone au identificat o navă de debarcare Ropucha în clasificarea NATO (proiectul 775), o navă mică antisubmarin Parchim (proiectul 1331-M) şi un submarin (diesel) din clasa Kilo (proiectul 877, Halibut).

Autorităţile militare de la Riga au informat, de asemenea, că au reperat şi un avion cargo An-22 în apropierea frontierelor Letoniei.

Lituania - o altă republică baltică- a exprimat la sfârşitul săptămânii trecute un protest ferm faţă de acţiunile navelor ruseşti în Marea Baltică, după cum au relatat media locale, citat de postul de televiziune ucrainean TSN.

Ambasadorul Rusiei la Vilnius, Aleksandr Udalţov, a fost convocat la 1 mai la sediul diplomaţiei Lituaniei, unde ministrul lituanian adjunct de externe, Andrius Krivas, a exprimat un protest puternic în legătură cu acţiunile care se repetă ale marinei militare ruse în zona economică exclusivă a acestei republici în Marea Baltică.

La 30 aprilie, o navă de război rusă, în timpul unor manevre ale Flotei Rusiei din Marea Baltică, a intrat în zona economică exclusivă a Lituaniei şi a ordonat în mod ilegal vasului ALCEDO, ce naviga în zonă, să-şi schimbe direcţia.

Incidente similare au avut loc la 19 martie, 10 aprilie şi 24 aprilie. În plus, acţiunile flotei ruse perturbă activitatea de amplasare a cablului subacvatic "NordBalt".

'Instituţiile de stat ruse nu au solicitat şi nu au primit sub nicio formă acordul prealabil al autorităţilor de stat lituaniene' pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi, menţionează Ministerul lituanian de Externe, într-un comunicat citat de TSN.

Rusia trebuie să respecte prevederile Convenţiei ONU privind dreptul mării (UNCLOS), insistă MAE de la Vilnius.

Ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, avertizase în februarie că există un pericol real ca Rusia să încerce să destabilizeze situaţia din statele baltice - Letonia, Lituania şi Estonia - pe fondul crizei din Ucraina.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.