Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ne confruntăm cu o criză energetică severă': Guvernul pakistanez decide să se revină la săptămâna de lucru de 5 zile

pakistan

Guvernul pakistanez a anunţat că va reduce săptămâna oficială de lucru de la 6 la 5 zile pentru a scădea consumul de energie şi combustibil, în cadrul unui plan de economisire a energiei aprobat marţi de guvern, transmite Reuters.

Decizia intervine în contextul în care ţara se confruntă zilnic cu pene de curent de mai multe ore, cererea de energie depăşind oferta în lunile de vară.

Preţurile în creştere la nivel global au pus de asemenea presiune pe contul curent, iar moneda locală s-a depreciat la un nivel record faţă de dolar, potrivit Agerpres.ro.

'Ne confruntăm cu o criză severă. Avem nevoie disperată să luăm măsuri de economisire a energiei. Trebuie să recurgem la orice opţiune pentru a economisi energie', a declarat ministrul informaţiilor, Marriyum Aurangzeb, într-o conferinţă de presă.

După instalarea la putere în aprilie, prim-ministrul Shehbaz Sharif extinsese durata săptămânii de lucru de la 5 la 6 zile (singura zi liberă rămânând duminica), spunând că vrea să crească productivitatea economiei.

Mărirea numărului de zile lucrătoare a dus însă la o creştere a consumului de electricitate şi combustibili de către birourile şi angajaţii guvernamentali.

Ministrul informaţiilor a precizat că, în cadrul noului plan de economisire, a fost aprobată şi o reducere cu 40% a cantităţilor de combustibili alocate ministerelor şi oficialilor guvernamentali.

De asemenea, guvernul a înfiinţat o comisie care să elaboreze un plan pentru ca angajaţii tuturor birourilor guvernamentale şi semi-guvernamentale să lucreze de acasă în zilele de vineri, şi pentru ca magazinele să aibă un orar mai scurt de funcţionare.

În ultima lună, Pakistanul s-a confruntat cu tăieri de electricitate de 4-6 ore pe zi în oraşe şi de peste 8 ore la sate, în timp ce în unele zone temperaturile au urcat până la 50 grade Celsius.

Potrivit lui Aurangzeb, în prezent cererea de energie este de 25.600 megawaţi, iar oferta de 21.000 megawaţi, rezultând un deficit de 4.600 megawaţi.

Guvernul Sharif dă vina pentru această situaţie pe managementul defectuos al sectorului energetic practicat de administraţia anterioară a premierului demis Imran Khan. Khan şi colaboratorii săi au respins însă acuzaţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.