Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neașteptat: Cu cine ar putea să facă Angela Merkel coaliție și cum s-ar putea numi

Politico
merkel

Rezultatele alegerilor germane de duminică şi anunţul social-democraţilor că vor merge în opoziţie lasă doar o opţiune viabilă de coaliţie: o inedită colaborare tripartită la nivel federal între conservatori, liberali şi verzi, la fel de exotică precum numele său, "Jamaica", scrie agenţia EFE.

Numele respectiv vine de la faptul că steagul Jamaicăi, o ţară din Caraibe, are culorile negru, galben şi verde, reprezentative în mod tradiţional în cazul spectrului politic german pentru cele trei formaţiuni amintite: negru, pentru blocul conservator al cancelarului Angela Merkel, galben, pentru liberalii din FDP, şi verde, pentru ecologişti.

Citește și: Angela Merkel câștigă alegerile în Germania: SURPRIZA URIAȘĂ de pe locul III

O astfel de coaliţie guvernamentală ar întruni, conform ultimelor estimări, circa 52,6% din voturi şi ar fi singura opţiune viabilă, dacă este eliminată definitiv varianta reeditării marii coaliţii dintre social-democraţi (SPD) şi conservatori, care ar totaliza aproximativ 53,7% din sufragii.

Merkel, care în prealabil a respins orice cooperare atât cu stânga radicală, cât şi cu extrema dreaptă, a recunoscut duminică seara pe canalul public ARD că există "matematic două opţiuni".

Ea a considerat că opţiunea SPD nu este total exclusă, în ciuda faptului că este respinsă de formă categorică de candidatul social-democrat, Martin Schulz.

"Germania are nevoie de un guvern stabil", s-a limitat să spună cancelarul, care a exclus de asemenea un guvern minoritar şi a sfătuit celelalte formaţiuni să lase să treacă mai multe ore înainte de a lua decizii.

Reprezentanta formaţiunii Verzii, Katrin Goering-Eckardt, a pledat pentru a vedea "cu calm" cu cine se poate ajunge să se lucreze, însă a subliniat că partidul său este separat prin multe lucruri de FDP, precum temele legate de mediu şi cele sociale.

Liderul FDP, Christian Lindner, a subliniat că partidul său este dispus să-şi asume responsabilităţi, dar că nu trebuie să se alăture neapărat guvernului şi a indicat că o coaliţie "Jamaica" este problematică din cauza diferenţelor de program.

Citește și: Propaganda Coreei de Nord, turată la maxim: Imagini cu un bombardier și un portavion ale SUA în flăcări au fost date publicității de regimul de la Phenian

"Nu ne vom lăsa presaţi să intrăm într-un guvern doar pentru că SPD, din raţiuni tactice, trece în opoziţie", a declarat el, potrivit Agerpres.

Lindner a mai spus că o coaliţie trebuie să se bazeze pe "conţinut" şi a semnalat că liberalii au "afinităţi, dar de asemenea diferenţe" atât cu conservatorii, cât şi cu verzii.

Majoritatea analiştilor şi politologilor au fost de acord în timpul campaniei că o coaliţie Jamaica - explorată până acum doar la nivel regional - va fi fi dificil de legat.

Unii experţi au subliniat totuşi că ar avea un important potenţial de reînnoire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.