Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEBUNIE în Irak și lovitură grea pentru SUA: comuniștii, aliați cu populiștii au câștigat alegerile

Al Jazeera
Irak kurdistan kirkuk

Lista populistului Moqtada Sadr aliat cu comuniştii s-a plasat pe primul loc la alegerile parlamentare din Irak, în timp ce coaliţia premierului Haider al-Abadi, sprijinit de comunitatea internaţională, s-a clasat a treia, potrivit rezultatelor definitive anunţate în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă de comisia electorală, transmite AFP. Practic, aceasta este o lovitură grea pentru SUA, pentru că la primele alegeri libere din Irak câștigă comuniștii, în timp ce americanii susțineau democrații.

Citește și: SURSE - BUBUIE nervii în interiorul PSD: liderii iau în calcul pierderea guvernării

Pe locul al doilea s-a aflat lista foştilor membri ai Al-Hashd al-Shaabi (Unităţile de mobilizare populară), aliat crucial al armatei în victoria anunţată în decembrie împotriva grupării Stat Islamic (SI). 

Într-un sistem calibrat pentru a fragmenta parlamentul după căderea dictatorului Saddam Hussein în cursul invaziei conduse de americani în 2003, negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale au început imediat după încheierea votului, săptămâna trecută. 

În urma scrutinului de la 12 mai, marcat de un absenteism record cu numai 44,52% prezenţă la urne, lista Marşul pentru reforme, o alianţă inedită între influentul lider naţionalist şiit şi comunişti, obţine 54 de locuri în noul parlament. 

Alianţa foştilor membri ai Al-Hashd al-Shaabi, numără 47 de viitori deputaţi, în timp ce Alianţa Victoriei, condusă de Haider al-Abadi, numără 42. 

Talonat de Al-Hashd, apropiat al Iranului, şi de al-Abadi, numit în 2014 datorită unui acord tacit între Statele Unite şi Iran, Moqtada Sadr a proclamat pe Twitter imediat după anunţul rezultatelor că "reforma a câştigat, iar corupţia a fost slăbită", dar face faţă unui context regional tensionat şi este departe de a fi sigur că va guverna Irakul în următorii patru ani. 

Iranul a trimis deja un emisar la Bagdad, pe influentul general Qasem Soleimani, care a reunit forţele şiite conservatoare pentru a se opune oricărei alianţe cu Moqtada Sadr. 

Acesta provine dintr-o linie de demnitari religioşi, opozanţi respectaţi, care provoacă frecvent Teheranul cerând o apărare riguroasă a independenţei politice a Irakului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.