Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negociatorul-șef al Ucrainei: 'Războiul se va încheia doar atunci când trupele rusești vor părăsi complet teritoriul Ucrainei'

Radu Pop

Șeful echipei de negociere a Ucrainei, Mihail Podoliak, a explicat la Antena 3 că pentru ruși existența oricărei țări vecine reprezintă un potențial poligon pentru invazie.

- Suntem deja în ziua 18 de război. Federația Rusă a întreprins o invazie de proporții asupra Ucrainei, nu este un simplu conflict militar local, pentru că au fost atacate concomitent 16 regiuni, în prezent nu există, practic, zonă din Ucraina care să nu fie ținta atacurilor cu rachete. Linia frontului nostru acoperă circa 700 de km pe întreg teritoriul Ucrainei. Actualmente, tactica Rusiei este de a aduce cât mai multe pagube infrastructurii civile și cetățenilor obișnuiți. De aceea, fiecare oraș, fiecare locuitor de-al nostru se află sub atac.

- Când trupele rusești au intrat în partea estică și sud-estică a Ucrainei, au crezut că vor fi întâmpinați prietenește de localnici. Însă realitatea a fost alta: 90-95% din populație a reacționat foarte negativ la prezența trupelor rusești, repet, este vorba de populație vorbitoare de limba rusă. Au fost proteste în masă, nu au dorit să colaboreze în niciun fel cu aceste trupe de ocupație etc. După ce trupele rusești au înțeles că această situație este periculoasă d.p.v.d. propagandistic, au trecut la procedura lor standard, și anume la reprimarea liderilor protestelor. Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat sincer și deschis că nu va colabora cu puterea de ocupație, nici măcar pentru o perioadă scurtă de timp.

- În Melitopol au intrat detașamentele speciale ale Subdiviziunii informale din cadrul armatei rusești – așa numita MGB LDNR – Ministerul Securității Statului din Republicile Populare Lugansk și Donețk – care a acționat în ultimii 8 ani în enclava cunoscută sub numele de Republicile Populare Lugansk și Donețk. Este o formațiune ilegală, care derulează operațiuni de pedepsire și reprimare împotriva populației civile. L-au reținut pe primar, l-au băgat într-un beci și au folosit acolo împotriva lui instrumente de tortură, încercând să-l facă pe Ivan Fedorov să recunoască anumite lucruri. Trebuie să subliniem faptul că astfel de acțiuni, sunt lipsite de sens toate încercările de a schimba autoritățile ucrainene, de a-i destitui pe primarii orașelor, de a organiza sesiuni ale consiliilor raionale sau regionale sau referendumuri în partea sud-estică a Ucrainei, cum ar fi Herson, Melitopol, Kahovka. Sunt încercări care nu duc nicăieri.

- Războiul se va încheia doar atunci când trupele rusești vor părăsi complet teritoriul Ucrainei.

- După 17 zile de lupte grele, Federația Rusă înțelege foarte bine că starea armatei sale este diferită semnificativ de starea armatei ucrainene: Ucraina abordează în mod profesionist luptele, spre deosebire de armata rusă care este mult supraapreciată. Rusia domină în special în aer, prin atacurile aeriene cu rachete și cu bombardiere direcționate asupra civililor, are un avantaj tactic, generând crize umanitare în multe zone. D.p.d.v. al luptelor, armata rusă nu poate fi comparată în nici un caz cu armata ucraineană. Al treilea aspect: pachetul mare de sancțiuni, care distrug semnificativ economia Rusiei, făcând acest lucru rapid, distrugere care va continua. Desigur că aceste sancțiuni provoacă mari mișcări sociale, deci la șocuri pentru întreaga Rusie. Rusia începe să înțeleagă că propaganda e una, iar lumea reală e alta. Prin urmare, toți acești factori încep să pună presiune pe delegația de negociatori, care au trecut de la un ton ultimativ, adoptat în primele runde, la înțelegerea destul de clară și adecvată a locului pe care îl ocupă în prezent în lume.

- După 17 zile de război rușinos, Rusia arată cu totul diferit în conflictul ucrainean, noi înțelegem foarte bine că pot duce un război prelungit, de uzură împotriva noastră, distrugându-ne orașele, ștergându-le de pe fața pământului, încercând să provoace panică în rândul populației civile, pentru că armata rusă poate lupta doar cu populația civilă. Însă, în Ucraina, acest lucru nu e posibil. Ucraina va lupta foarte dur pentru libertatea sa.

- Referitor la negocieri, la momentul de față înțelegem că putem ajunge la înțelegeri constructive, referitoare la încetarea imediată a focului, evacuarea tuturor trupelor de pe teritoriul Ucrainei, și semnarea unei componente politice care să ne permită trasarea cu exactitate a intereselor noastre, punând în paranteze interesele Federației Ruse, pe care a insistat timp de 8 ani.

- Da, există semnale care ne spun că doar negocierile directe dintre cei doi președinți, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, vor permite să punem punct acestui război. Și dacă la începutul acestei așa-numite operațiuni speciale, Rusia respingea categoria ideea de discuții la nivel înalt, mai mult decât atât, domnul Putin declara periodic necesitatea distrugerii conducerii politice a Ucrainei, aceasta fiind și unul dintre obiectivele cheie ale primei părți a operațiunii, acum domnul Putin este deschis, prin intermediul subordonaților săi și al reprezentanților săi la nivel înalt, și afirmă tot timpul că Rusia este gata să analizeze atât aspectele militare și cele pașnice referitoare la încheierea războiului, cât și anumite aspecte politice și, cel mai important pentru Ucraina, garanțiile de securitate, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.

- Situația se prezintă ca fiind un război de proporții, care a identificat câteva probleme cheie în securitatea globală. Prima problemă ar fi aceea că, din păcate, liderii europeni refuză de multe ori să-și asume responsabilitatea, se distanțează față de orice criză, lasă să se înțeleagă că nu este o criză majoră. Acest război din centrul Europei, inițiat de Federația Rusă, a demonstrat că în Europa nu există un proces de securitate colectivă, orice țară putând cădea victimă atacului inițiat de un vecin agresiv. Asta în primul rând. În al doilea rând: considerăm că trebuie regândite formatele, care să permită Europei să se apare mult mai adecvat împotriva oricărei încercări, intruziuni din exterior de a distruge integritatea teritorială sau de a uzurpa o parte din teritoriu. Acesta este un aspect foarte important, pentru că în ultimele câteva decenii a devenit evident faptul că lumea intră în haos. Deci, nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea când apar situațiile de criză. Iar astfel de situații au început să se manifeste foarte accentuat. Iar Europa s-a aflat permanent într-o situație de așteptare preconflictuală.

- Federația Rusă este o țară care nu vinde dezvoltare, evoluție civilizată, nu vinde realizări, nu vinde tehnologii care să permită ridicarea nivelului de trai din țară. Federația Rusă vinde doar expansiune, doar militarism ca fundament al politicii externe. Pentru ei existența oricărei țări vecine reprezintă un potențial poligon pentru invazie. Iar unul din obiectivele Federației Ruse în privința Ucrainei a constat în divizarea teritorială a țării, care să poată genera o migrație în masă în Europa a cetățenilor noștri. Deci, cu alte cuvinte, trebuia să fie o mare, mare catastrofă socială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.