Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri eșuate: Personalul MAI ar putea intra în grevă

Inquam Photos / Octav Ganea
MAI ministerul afacerilor interne Inquam Photos

Sindicatul Europol anunţă, vineri, eşecul negocierilor pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă şi precizează că sunt întrunite, astfel, condiţiile pentru organizarea primei greve din istoria MAI. Sindicaliştii susţin că personalul contractual din structurile MAI nu are interdicţie de a organiza o astfel de acţiune de protest.

”În urma finalizării negocierilor pentru încheierea unui Contract Colectiv de Muncă (CCM) valabil pentru întreg personalul contractual/civil din cadrul MAI, indiferent de structură, reprezentanţii conducerii desemnaţi să negocieze au refuzat o serie de propuneri. Este important să precizăm că negocierea CCM-ului a fost iniţiată în urmă cu aproximativ 1 lună jumate, iar partea sindicală a fost reprezentată de cele 3 organizaţii sindicale reprezentative la nivelul MAI, printre care şi Federaţia PUBLISIND din care face parte Sindicatul EUROPOL”, au ransmis, vineri, reprezentanţii Sindicatului europol.

Potrivit acestora, la acest moment, conform Legii nr. 62/2011 a Dialogului social, în urma refuzului angajatorului de a accepta propunerile formulate unanim de către Federaţia PUBLISIND, FSNPPC şi Smart LEX, ”se creează premisele organizării primei GREVE din Ministerul Afacerilor Interne”.

”Sigur, până la momentul încetării activităţii de către personalul contractual, legea ne obligă să parcurgem etapele concilierii şi medierii care se vor asigura de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. După această etapă a concilieri, dacă MAI nu va accepta revendicările, este obligatorie notificarea unităţilor MAI despre organizarea GREVEI DE AVERTISMENT care nu poate dura mai mult de 2 ore şi în cele din urmă a GREVEI propriu-zise, pe perioadă nedeterminată”, au mai precizat sindicaliştii.

Potrivit acestora, ”elementul de noutate a actualei situaţii este reprezentat de faptul că personalul contractual din MAI - IGPR, IGPF, IGI, IGAV, DGPI, DGA, ISU, JANDARMERIE şi toate celelalte structuri care au încadrat personal contractual nu are nicio interdicţie prevăzută în lege pentru a organiza grevă”.

”Mai mult, tot Legea nr. 62/2011 a Dialogului social, la art. 186 statuează dreptul altor angajaţi din sectorul de activitate (cum sunt MApN, SRI, SIE, STS, SPP) să declare şi ei GREVĂ DE SOLIDARITATE care implică încetarea activităţii pentru 1 zi. În acest sens, cele 3 federaţii sindicale reprezentative vor asigura plata drepturilor salariale pentru membri care vor participa la GREVĂ”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia susţin că ”este un moment de cotitură care poate declanşa scânteia nemulţumirilor mocnite din întreaga structură de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.