Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri importante în Libia între turci și Guvernul de Uniune Națională: se dorește realizarea unei armate profesioniste

CNBC.com
Libia

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, şi şeful statului-major al Turciei, Yasar Guler, s-au deplasat vineri la Tripoli pentru a discuta despre cooperarea militară cu Guvernul de Uniune Naţională (GNA) din Libia, Ankara fiind principalul aliat al acestuia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Citește și: Azerbaidjanul desfăşoară armata pentru a impune respectarea măsurilor de izolare

"Negocierile care s-au derulat în prezenţa delegaţiilor militare de nivel înalt ale celor două ţări au vizat (...) aspecte ale cooperării militare şi securitare", anunţă GNA într-un comunicat.

Această cooperare se înscrie în cadrul de punere în aplicare a memorandumului din domeniul militar şi securitar semnat în noiembrie 2019 de Tripoli şi Ankara, precizează comunicatul.

S-a discutat de asemenea despre o "coordonare" între ministerele apărării ale celor două ţări şi "deschiderea de centre de formare pentru construirea unei armate profesioniste", potrivit aceleiaşi surse.

Vizita celor doi înalţi responsabili turci a avut loc după ce la 17 iunie ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a efectuat o vizită surpriză la Tripoli, unde îşi are sediul GNA, pe care Ankara îl susţine în conflictul cu forţele mareşalului Khalifa Haftar din estul Libiei. Cavusoglu a fost însoţit de ministrul de finanţe Berat Albayrak şi de şeful serviciilor de informaţii Hakan Fidan.

Libia traversează o perioadă haotică de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, iar bătălia pentru Tripoli a dus la o implicare sporită a puterilor străine.

Vizita şefului diplomaţiei turce la Tripoli a fost şi un prilej de evidenţiere a "întoarcerii companiilor turceşti" în Libia, potrivit GNA. Înainte de 2011, firmele de construcţii turceşti ocupau o parte importantă din piaţa libiană, dar proiectele au fost abandonate după răsturnarea regimului Gaddafi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.