Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri subterane cu Iranul: americanii dau peste cap planul Israelului, în încercarea de a calma Orientul Mijlociu

YouTube
gaza

Negocieri subterane cu Iranul: Americanii dau peste cap planul Israelului, în încercarea de a calma Orientul Mijlociu

Statele Unite au contactat Iranul pentru a-și comunica angajamentul de încetare a focului în Fâșia Gaza, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Islamice, Hossein Amir Abdollahian.

"În ultimele trei zile, americanii ne-au transmis un mesaj că caută o încetare a focului. Au întreprins anumite acțiuni, dar în practică au susținut doar masacrele și genocidul din Fâșia Gaza", a spus ministrul, citat de agenția Tasnim.

Pe 23 octombrie, Abdollahian a spus că Statele Unite au cerut Republicii Islamice „să dea dovadă de reținere” și să nu se amestece în conflictul palestino-israelian.

Potrivit șefului departamentului de politică externă, Washingtonul a trimis Teheranului avertismentele corespunzătoare prin canale diplomatice.

Context

Preşedintele american Joe Biden a semnalat sâmbătă progrese în obţinerea unei "pauze umanitare" cerute de Washington în luptele dintre Israel şi Hamas la Gaza, pauză menită să ajute la protejarea civililor şi la transportarea de mai mult ajutor către Fâşia Gaza asediată, relatează AFP, informează Agerpres.

Întrebat dacă au existat progrese pe acest subiect, Joe Biden a răspuns "da", în timp ce ieşea dintr-o biserică din Delaware, înainte de a se urca în vehiculul său, chiar dacă bombardamentele aeriene israeliene împotriva teritoriului palestinian controlat de Hamas continuă.

Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat vineri că eliberarea ostaticilor de către Hamas, cel puţin 240 de persoane conform armatei israeliene, "ar necesita o pauză foarte consecventă în conflictul" cu Israelul.

El a menţionat, într-o conferinţă telefonică cu presa, că au loc "discuţii foarte serioase" şi a precizat că nu există un acord în acest moment pentru o astfel de pauză.

Administraţia Biden a indicat în repetate rânduri că nu sprijină un armistiţiu generalizat, dar a cerut "pauze" din motive umanitare, iar preşedintele Joe Biden însuşi a susţinut joi seara principiul unei încetări temporare a ostilităţilor pentru eliberarea ostaticilor.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, la rândul său, vineri că refuză "un armistiţiu temporar fără eliberarea ostaticilor".

Urmează marele asediu în Gaza

Forțele terestre israeliene (IDF) ar putea începe să intre în orașul palestinian dens populat Gaza în următoarele 48 de ore, titrează ziarul israelian Haaretz, cu referire la evaluarea făcută de oficialii israelieni. Purtătorul de cuvânt al IDF, Richard Hecht, a declarat reporterilor că armata israeliană este pregătită să atace militanții Hamas în tunelurile și buncărele lor subterane din nordul Fâșiei Gaza. "Acum vom începe să ne apropiem de ei. Când spun apropiere, mă refer la avansarea atât la sol, cât și în subteran", a declarat Hecht, citat de Reuters, menționând că se vorbește despre evenimentele care urmează după încercuirea Fâșiei Gaza (mai multe, aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.