Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEGOCIERILE politice continuă. Care sunt variantele lui Iohannis

calcule

Protestele au scăzut în intensitate, consultările cu partidele politice și cu societatea civilă au fost făcute și totuși o soluție se lasă încă așteptată. Președintele Klaus Iohannis nu a venit încă să prezinte ce soluție are pentru viitor.

Nu sunt multe variante și toate prezintă riscuri majore:

1.Alegeri anticipate: Cerute de o parte a străzii și de PNL ele sunt greu de realizat. Cea mai aproape dată pentru organizarea lor potrivit calculelor făcute la Cotroceni e data de 5 aprilie. Ar putea fi chiar comasate cu alegerile locale. Pentru a se ajunge aici ar trebui urmată o procedură laborioasă la capătul căreia Curtea Constituțională să își dea acordul - vezi SOLUȚIA.

Vezi și: Ce le-a spus Iohannis protestatarilor despre anticipate

2.Guvern de tehnocrați: Președintele ar propune un premier tehnocrat care să prezinte o garnitură formată numai din tehnicieni care să conducă țara până la alegerile generale la termen din noiembrie - pe modelul Isărescu în 2009 după demiterea Guvernului Radu Vasile. În cazul absenței unui acord politic general al partidelor parlamentare un asemenea guvern va avea o viață grea cu ceea ce își propune.

Vezi și: Soluția găsită în spatele ușilor de la Cotroceni: Cum se pot grăbi anticipatele

3.Guvern politic cu premier tehnocrat: O variantă puțin probabilă și fezabilă, dar susținută inițial de PSD care avea și un nume: Vasile Dâncu. Ar însemna ca PSD să propună un tehnocrat care să propună o garnitură ministerială din actuala coaliție guvernamentală.

Vezi și: Au început mișcările politice în Parlament

4.Guvern politic: E doar o variantă pur teoretică deoarece nici un partid nu ar risca acum cu un nume și mai ales să își pună strada în cap cu câteva luni înainte de alegerile locale.

5.Guvern politic minoritar: E o altă variantă de lucru pur teoretică. Singurii care puteau alege asta ar fi liberalii care deja au anunțat că merg pe varianta anticipatelor. Varianta ar fi însemnat că un liberal să asume formarea unui guvern care să fie trecut în Parlament și cu sprijinul PSD, dar un guvern care să nu facă mari schimbări și care să fi dat garanții că nu va deranja cu nimic localele.

În aceste condiții e de așteptat ca la Runda a II-a a negocierilor de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis partidele parlamentare să își mențină pozițiile inițiale. PSD va evita o poziție tranșantă pentru oricare din opțiunile de mai sus, PNL va merge pe anticipate dând astfel președintelui mână liberă să decidă, în timp ce părerile partidelor mici nu prea vor conta.

Ținând cont de cele de mai sus și de afirmațiile făcute de președintele Iohannis în mijlocul protestatarilor din Piața Universității (AICI) e foarte probabil ca președintele să aleagă varianta unui guvern de tehnocrați. Variante privind nume pentru un premier au fost într-un fel sau altul aruncate deja pe piață: Dacian Cioloș, fost comisar european - actual consilier special pentru securitate alimentară al președintelui Comisiei Europene, Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR sau Leonard Orban, consilier prezidențial și fost comisar european. Sunt însă și alte variante avute în calcul de președinte.

Este foarte posibil ca imediat după a II-a rundă de discuții cu partidele (în format cu toți reprezentanții lor la aceeași masă) președintele să anunțe și numele celui însărcinat cu formarea noii echipe guvernamentale.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.