Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nelu Tătaru explică de ce recoltarea de plasmă NU funcționează în România, deși ar salva vieți: 'Nu e un act medical banal. Impune nişte teste suplimentare'

Inquam Photos / Octav Ganea
Nelu Tataru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi la Oradea că sunt în lucru anumite metodologii pentru recoltare de plasmă de la persoane care au fost infectate cu noul coronavirus şi care acum nu mai sunt pozitive.

"Sunt în acest moment în lucru anumite metodologii, dar trebuie să înţelegeţi că o recoltare de plasmă nu este un act medical banal. O recoltare de plasmă impune nişte teste suplimentare, pentru a putea face transfuzia cu plasmă. Plasma se ia de la cei care nu mai sunt pozitivi şi au anticorpi, se adresează către pacienţii critici care au în acel moment virusul în sânge şi au replicare virală. Pentru a face parte din una dintre cele două categorii trebuie să certificăm prin analize. Aceste analize sunt necesare pentru a vedea de la cine recoltăm această plasmă şi la cine facem transfuzia cu această plasmă", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Nelu Tătaru.

Citește și: Gabriela Firea, către Orban: ‘Ceea ce ați făcut azi, se numește abuz de putere’

Ministrul Sănătăţii a făcut, marţi, o vizită de lucru în Bihor, unul dintre cele mai afectate judeţe de pandemia de COVID-19 - 1.745 de cazuri până în prezent, nou confirmate - 45, potrivit ultimei raportări, scrie agerpres.ro.

El a avut întâlniri cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), cu managerul spitalelor din judeţ, dr. Gheorghe Carp, dar şi cu reprezentanţii Spitalului Municipal, transformat în unitate COVID-19. Ministrul a precizat că vizita sa a vizat aspecte de "management, de necesar al echipamentelor, de evoluţie a pandemiei din punct de vedere al medicamentelor şi al părţii umane".

Citește și: Tătaru: ‘Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic în care a fost mai agresiv decât în primul val’

"Discuţiile au fost pe fiecare palier în parte. Sunt chestiuni din apanajul managementului, care s-a descurcat destul de bine. Menţionez că suntem la peste cinci luni de pandemie şi un corp medical are şi el nişte limite. Avem grijă ca acest corp medical să facă faţă şi presiunii, dar în acelaşi timp să poată să aibă şi viaţă personală", a spus ministrul.

Vizita nu a fost anunţată în prealabil, Prefectura transmiţând presei abia cu o jumătate de oră înainte o informare despre prezenţa ministrului Sănătăţii în Bihor. Întrebat la ce concluzii a ajuns, Tătaru a spus că în judeţ nu au fost probleme.

Citește și: Anunț neașteptat! Ce premier va pune PSD după moţiune

"La Bihor nu au fost niciodată probleme cu echipamente sanitare sau cu medicamentele, aici având şi aportul primăriei locale şi administraţiei locale, care au suplimentat ceea ce nu au reuşit spitalele să realizeze", a mai spus ministrul.

Acesta a arătat că "personalul medical a făcut faţă în această perioadă", însă a atras atenţia că populaţia trebuie să respecte condiţiile de distanţare, pentru că altfel se va ajunge la o blocare a sistemului.

Citește și: Ministrul Transporturilor: Vă dăm o veste bună: am semnat astăzi contractul

"Această pandemie nu se tranşează în spitale, ci în prespital, unde avem o transmitere accentuată şi o creştere a numărului de cazuri", a explicat Tătaru.

Despre activitatea desfăşurată de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, ministrul Tătaru a menţionat că "se munceşte mult" şi că se va trage linie spre sfârşitul pandemiei.

Citește și: Structura noului an școlar se modifică: Deja am gândit acest lucru

"Faptul că sunt ţinute în frâu anchetele epidemiologice, faptul că participă şi medici şcolari, că avem peste 50 de anchete epidemiologice pe zi şi sunt făcute în termen de 24 de ore, este un rezultat bun", a mai arătat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.