Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

New York Times: Rusia, implicată în protestele faţă de gazele de şist din România

gaze de sist protest nyt

Compania rusă Gazprom a finanţat acţiunile de protest din România faţă de exploatarea gazelor de şist, scrie cotidianul The New York Times, citând oficiali români.

Gazprom, un gigant în domeniul energiei aflat sub controlul statului rus, are în mod clar interesul de a împiedica ţări dependente de gazele ruseşti să dezvolte surse alternative de energie, păstrându-şi astfel piaţa energetică şi menţinând un instrument puternic de politică externă pentru Kremlin, explică oficiali citaţi de The New York Times.

"Am fost de-a dreptul şocat de izbucnirea protestelor faţă de gazele de şist", afirmă primarul comunei Pungeşti, Mircia Vlasă, citat de publicaţia americană. "Noi nu avuseserăm proteste aici şi, dintr-o dată, erau peste tot. Toate problemele provin de la compania Gazprom", consideră primarul comunei vasluiene.

Gazprom a negat permanent acuzaţiile privind implicarea în acţiunile de protest, dar dovezile circumstanţiale şi suspiciunile specifice Războiului Rece au contribuit la alimentarea preocupărilor privind implicarea Rusiei, adaugă publicaţia.

"Pentru Rusia, este esenţial să menţină această situaţie a dependenţei energetice. Joacă un joc murdar", afirmă, potrivit The New York Times, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputaţilor. Iancu admite că nu are dovezi clare privind implicarea Rusiei în protestele organizate în estul Europei faţă de gazele de şist.

Însă George Epurescu, preşedintele asociaţiei România Fără Ei, organizaţie care a jucat un rol important în mobilizarea protestelor faţă de activităţile desfăşurate de Chevron la Pungeşti, respinge speculaţiile privind implicarea Moscovei, argumentând că este o încercare de discreditare a mişcării contra gazelor de şist.

"Este foarte simplu: dacă se introduce Rusia în ecuaţie, argumentaţia este câştigătoare", afirmă Epurescu, citat de NYT, potrivit Mediafax.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.