Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nici Guvernul NU CREDE LIBERTATEA sa de a lua decizii: Ministrul Agriculturii anunță că măsura de stopare a exportului de cereale va fi CONTESTATĂ

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Adrian Oros

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susţine că există stocuri suficiente de alimente, inclusiv din cele specifice Sărbătorilor Pascale, dar pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor a solicitat suspendarea exporturilor de cereale şi a câtorva produse agroalimentare de bază pe perioada stării de urgenţă, decizie inclusă în Ordonanţa Militară nr. 8.

El a afirmat, într-un interviu acordat AGERPRES, că tot prin această ordonanţă militară pieţele agroalimentare vor rămâne deschise, iar accesul va fi permis numai producătorilor agricoli cu certificat de producător.

Citește și: BÂLBELE continuă: Raed Arafat și Alexandru Rafila SE CONTRAZIC privind protecția oferită de măști împotriva coronavirusului

Oros a subliniat că va solicita la rectificare nu neapărat bani în plus, ci posibilitatea de a transfera anumite sume din buget pentru a plăti mai devreme subvenţia la motorină şi pentru susţinerea costurilor cu apa necesară irigaţiilor.

Ministrul Agriculturii a susţinut că tot ceea ce se întâmplă în sector în această perioadă va fi atent monitorizat, pentru a putea compensa la sfârşitul crizei pierderile înregistrate de cei care au lucrat corect.

Şeful MADR a mai vorbit în interviu despre modul de sacrificare şi de comercializare a mieilor în această perioadă, despre problemele întâmpinate din cauza secetei, dar şi despre solicitările transmise Comisiei Europene privind plata avansului pe suprafaţă începând cu luna septembrie şi creşterea cuantumului la 85%.

AGERPRES: Aş vrea să începem cu suspendarea exportului de cereale şi a unor produse agroalimentare de bază. De ce aţi luat această decizie?

Adrian Oros: Noi am monitorizat stocurile, dar am monitorizat şi exporturile şi am fost îngrijoraţi că în luna martie au crescut foarte mult exporturile comparativ cu luna martie a anului trecut. Văzând şi evoluţia stocurilor am luat această decizie, care desigur este o decizie radicală şi bineînţeles care va fi contestată în următoarele zile. Vrem să rămână în ţară toate aceste produse, în toată această perioadă de urgenţă, pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor, de aceea Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a inclus în Ordonanţa Militară nr.8 suspendarea exporturilor pentru unele produse agroalimentare de bază, în perioada stării de urgenţă. Dacă vedem că în următoarea perioadă situaţia se îmbunătăţeşte, pe unele dintre aceste produse o să le scoatem în următoarea ordonanţă, dar în acest moment aceasta este decizia. Lista se poate modifica, putem tăia sau include alte produse, dar cu siguranţă cerealele rămân pe listă până la noua recoltă. Noi putem da ordonanţe militare în fiecare săptămână, în funcţie de evoluţia lucrurilor.

AGERPRES: Spuneaţi că aţi fost îngrijorat că au crescut foarte mult exporturile în luna martie. Despre ce cantităţi este vorba?

Adrian Oros: Ştiu că în luna martie s-au exportat aproape 800.000 de tone de cereale, cu 300.000 de tone mai mult faţă de martie anul trecut, iar în România se consumă, în medie, 170.000 de tone de cereale pe lună. Am făcut un calcul, cum stăm cu aceste stocuri la Rezervele Statului, cum stăm cu aceste stocuri la operatori şi am oprit exporturile ca să ne asigurăm până la noua recoltă, care va fi foarte slabă.

AGERPRES: Ce sistem de raportare a stocurilor aveţi?

Adrian Oros: Acest sistem de raportare a stocurilor l-am făcut încă din prima zi a stării de urgenţă prin serviciile noastre de la politici agricole, dar şi prin Direcţiile Agricole judeţene, ele având evidenţa tuturor agenţilor economici din fiecare judeţ, dar şi prin asociaţii. Am făcut acest lucru şi i-am rugat, pentru că nu există o obligaţie - poate doar morală din partea lor - să ne furnizeze stocurile, să ştim cum stăm la nivel naţional şi aici ne interesează cel mai mult alimentele de bază. Acestea sunt foarte importante, ca să ştim sigur că pe toată perioada crizei vor fi alimente suficiente, iar în cazul cerealelor să avem suficiente până la noua recoltă.

Ştiu că tentaţia multor agenţi economici, mai ales a celor mari, care au cantităţi mari, este de a specula această perioadă şi de a obţine profit. Asta este evident. De aceea am făcut apel la ei să fie solidari în această perioadă de două, trei luni de zile, să fie mai echilibraţi şi mai responsabili, pentru că vor avea nevoie de consumatori şi de parteneri de afaceri după ce trece perioada de criză. Să nu încerce să fure startul, pentru că, pe termen mediu şi lung, am putea pierde cu toţii, dacă unii pe termen scurt cred că ar putea să câştige ceva. Şi cu siguranţă vor fi şi asemenea iniţiative mai puţin sănătoase, dar prin instrumentele pe care le avem, le monitorizăm, iar instituţiile care au alte tipuri de instrumente, cei de la Consiliul Concurenţei şi cei de la ANPC, să ia măsuri. Noi deocamdată monitorizăm şi stocuri şi preţuri.

AGERPRES: Credeţi că vor fi afectate preţurile acestor produse după această interdicţie de export? Vom asista iar la cumpărături de panică?

Adrian Oros: Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Aţi văzut că acum au scăzut peste tot vânzările, dar înainte cu două zile şi în primele zile după declararea stării de urgenţă, toată lumea şi-a umplut cămările, inclusiv agenţii economici, de aceea nu se mai mişcă nimic pe piaţă. Lumea consumă încă din ceea a cumpărat în urmă cu două-trei săptămâni. Atunci am avut agenţi economici care au declarat că aveau vânzări de cinci ori mai mari ca la Paşte şi pe urmă s-au plâns că le-au scăzut vânzările. În aceste condiţii, nu te poţi aştepta ca în următoarele săptămâni să vinzi la fel. Cred că măsura aceasta trebuia luată acum, pentru că nu am vrut să riscăm, chiar dacă mă aştept să fiu atacat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.