Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă bagă liberalii, luni, în ședință: Temele 'fierbinți' aflate pe masa PNL

Facebook
Nicolae Ciuca PNL

Nicolae Ciucă bagă liberalii, luni, în ședință: Temele'fierbinți' aflate pe masa PNL

Liberalii au programată luni sedinţa de coordonare a activităţii politice şi guvernamentale, urmată de şedinţa Biroului Executiv, urmând să fie discutată inclusiv poziţia faţă de facilităţile fiscale în IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, PNL opunându-se intenţiei PSD şi a premierului Marcel Ciolacu de a le elimina parţial. Subiectul ar urma să fie discutat ulterior, în şedinţa liderilor coaliţiei.

Preşedintele PNL, preşedintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, secretarul general, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Lucian Bode, prim-vicepreşedinţii PNL, miniştri şi secretari de stat ai PNL, au luni dimineaţă, de la ora 8.00, şedinţă de coordonare a activităţii politice şi guvernamentale, practică instituită de odată cu preluarea conducerii Executivului de către Marcel Ciolacu.

O oră mai târziu este programată şedinţa conducerii liberale, iar în cursul zilei ar urma să aibă loc discuţii ale liderilor coaliţiei

Pe agenda discuţiilor ar urma să se afle, conform unor surse din partid, subiectul eliminării facilităţilor fiscale în IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, în condiţiile în care liberalii se opun anulării, fie şi parţiale, a acestora.

În acest sens ministrul Marcel Boloș a declarat într-un interviu pentru Digi24.ro că toate cheltuielile prevăzute de Guvern trebuie să fie acoperite din revizuirea sistemului de facilități fiscale, de mai buna colectare a banilor de către ANAF și de combaterea evaziunii fiscale. Boloș a mai spus că nu se poate discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care să fie tratată distinct de o alta.

”Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor, pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie.”, a spus ministrul liberal al Finanțelor.

La ultima întâlnire a Coaliției, susțin surse participante la discuții pentru STIRIPESURSE.RO, ministrul Boloș a venit cu diverse propuneri de eliminare/păstrare parțială de facilități la categoriile enumerate mai sus, dar premierul Marcel Ciolacu a cerut timp și studiu de impact pe fiecare măsură propusă.

Ministerul Finanțelor trebuie să o vină cu o listă de măsuri pentru a rămâne în ținta de deficit asumată de România.

De menționat că în PNRR țara noastră s-a obligat la eliminarea facilităților fiscale până în 2026, în timp ce rapoartele Băncii Mondiale, consultate de STIRIPESURSE.RO, spun clar și imperativ că facilitățile ar trebui eliminate rapid.

O idee acceptată deja de ambele partide la guvernare e aceea ca toată lumea să plătească asigurările de sănătate.

De menționat că cei din zona IT plătesc deja CASS-ul (sănătatea) și prin urmare este foarte posibil să le fie impusă plata acesteia și în zona agriculturii și a construcțiilor.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu o săptămână, că sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde şi că este un lucru total anormal

”PNRR prevede să începem să scoatem din excepţii. Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite execepţii, asta nu înseamnă că din analiza noastră preliminară vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment. Sunt excepţii de aproape 20 de ani din câte ştiu eu şi au adus un lucru benefic, un hub important în România, această excepţie”, a spus Ciolacu.

Premierul a precizat că ”sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde”.

”Este un lucru total anormal şi o recomandare venită de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”, a arătat şeful Executivului.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, la sediul PNL, că nu putem sta cu mâna în sân, pentru că după cinci luni 2,33% deficit bugetar nu este de joacă. El a precizat că este în interesul României să gestionăm deficitul bugetar, pentru a nu afecta investiţiile, şansa noastră pentru dezvoltare pe termen lung şi a precizat că planul de măsuri la care lucrează şi care urmează să fie aprobat la nivelul coaliţiei vizează să închidem anul bugetar la nivelul ţintei de deficit asumate cu Comisia Europeană, 4,4% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.