Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă, la 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei: 'Acest moment consfinţeşte legătura trainică a Republicii Moldova cu România'

captura Facebook
Nicolae Ciuca

Marcarea a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a redevenit, astfel, parte a Bisericii Ortodoxe Române, consfinţeşte, o dată în plus, legătura trainică a Republicii Moldova cu România, a transmis premierul Nicolae Ciucă într-un mesaj prezentat, la Chişinău, de şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean.

"Se împlinesc 30 de ani de la actul de reparaţie istorică reprezentat de reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a redevenit, astfel, parte a Bisericii Ortodoxe Române. Cu această ocazie, adresez felicitări şi calde urări de sănătate, viaţă îndelungată şi prosperitate Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, membrilor clerului şi tuturor enoriaşilor. Acest moment, cu o simbolistică aparte, pe care îl marcăm la doar câteva zile de la celebrarea Centenarului Încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria drept monarhi ai României Mari, consfinţeşte, o dată în plus, legătura trainică a Republicii Moldova cu România, două state edificate pe fundaţia comună a istoriei, limbii, culturii şi tradiţiilor românilor", se afirmă în mesajul premierului Ciucă.

Totodată, premierul a subliniat că libertatea religioasă, dreptul cetăţenilor la exprimarea identităţii lor etnice sau religioase, pluralismul, respectul faţă de diversitate, toleranţa, incluziunea reprezintă atribute ale societăţilor democratice şi moderne pe care statele, prin instituţiile şi mecanismele pe care le-au dezvoltat, au obligaţia de a le promova şi apăra.

"În tumultul secolului trecut, în goana sa către controlul minţilor şi sufletelor, odioasa dictatură comunistă a lăsat răni adânci şi în rândul creştinilor ortodocşi din stânga Prutului, care au fost persecutaţi şi forţaţi să renunţe la o legătură naturală cu Mitropolia Basarabiei ce a fost desfiinţată după ocupaţia sovietică din 1944. Interiorizarea lecţiilor trecutului se realizează prin acţiuni concrete, iar decizia de reactivare a Mitropoliei Basarabiei din 1992 a fost una temerară şi absolut necesară pentru restabilirea unei situaţii de fapt, ocultată pentru o perioadă îndelungată. În toţi aceşti ani de activitate neîntreruptă, lucrarea pastorală pe care aţi săvârşit-o neobosiţi, cu abnegaţie şi sârguinţă, a depăşit zidurile lăcaşurilor de cult şi s-a revărsat în viaţa credincioşilor din satele şi oraşele Republicii Moldova sau de peste hotare", a afirmat Ciucă.

Misiunea socială şi de ocrotire a celor aflaţi în nevoie a definit activitatea din cadrul Mitropoliei Basarabiei, mai ales în contextul agresiunii militare ilegale, neprovocate şi nejustificate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, a evidenţiat premierul.

"Adresez întreaga apreciere şi recunoştinţă pentru modul în care v-aţi desăvârşit menirea, implicându-vă în sprijinirea semenilor care fug din calea ororilor războiului. În astfel de momente, efortul susţinut al Mitropoliei Basarabiei, precum şi rugăciunile înălţate au adus alinare şi speranţă unor oameni mult prea greu încercaţi de un război nedrept", a adăugat Ciucă.

În context, şeful Executivului de la Bucureşti a reiterat şi faptul că România sprijină, "în toate modurile şi cu toate puterile", parcursul european al Republicii Moldova, iar obţinerea statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană este o şansă istorică ce nu trebuie irosită.

El a reamintit că Guvernul României a susţinut şi susţine activitatea Mitropoliei Basarabiei, contribuind atât la salarizarea clerului şi a personalului neclerical, cât şi la finanţarea achiziţionării unor sedii administrative, precum şi la construcţia şi repararea unor lăcaşuri de cult.

De asemenea, premierul şi-a exprimat speranţa ca, prin dialog şi cooperare loială cu autorităţile din Republica Moldova, dificultăţile cu care se confruntă Mitropolia Basarabiei, în special cele legate de atribuirea drepturilor de folosinţă a proprietăţilor confiscate de către regimul sovietic, să fie soluţionate.

"Cu siguranţă, anii ce vor urma vor aduce noi provocări, dar sunt convins că veţi continua, cu acelaşi devotament, misiunea de până acum, acţionând în beneficiul oamenilor şi comunităţilor şi contribuind, totodată, la consolidarea relaţiei dintre statele noastre. Vă urez mulţi şi rodnici ani! ", a mai transmis Ciucă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.