DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Nicolae Ciucă va avea protestatari sub geam: Angajați din 4 sindicate organizează un miting în fața Guvernului

palatul victoria

Sindicalişti din industria aluminiului anunţă că vor protesta, vineri, în fața sediului Guvernului, reclamând "acţiunile de speculă" ale "mafiei create în jurul resurselor de energie electrică şi gaze”. Aceştia atrag atenţia că zeci de mii de salariaţi sunt afectați.

La protestul vor participa membri din Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul Prelucrarea aluminiului şi Sindicatul Alum Tulcea.

"Mafia creată în jurul resurselor de energie electrică şi gaze nu îşi încetează acţiunile de speculă, distrugând în mod ireversibil industria din România. Astfel, Alro Slatina a început închiderea din capacitatea de producţie prin oprirea primei hale de electroliză, încă două hale sunt programate a fi oprite în curând, rezultând o reducere a producţiei cu 60%, urmând a funcţiona doar 2 hale din 5. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Alum Tulcea, prin reducerea producţiei de alumină cu 60%", transmit reprezentanţii celor patru sindicate.

Aceştia atrag atenţia asupra faptului că în acest context vor avea loc disponibilizări sau trimiterea în şomaj tehnic a mii de angajaţi de la cele două companii şi a zeci de mii de salariaţi ai unor firme care depind direct sau indirect de activitatea acestora.

"În urma demersurilor întreprinse de sindicate, de conducerile societăţilor, factorii de decizie - primul ministru şi ministerele de resort - s-a rezolvat doar cadrul legal privind tranzacţionarea bilaterală directă între producători şi agenţii economici energo-intensivi, dar acest lucru nu este practicabil în prezent datorită nefuncţionalităţii pieţei pentru clienţii mari din industrie, toată energia fiind pusă în vânzare doar pe anumite platforme ale pieţei şi adjudecată de speculanţii de energie. Este clar că restructurarea pieţei de energie este vitală pentru toţi consumatorii de energie. Ca ultimă strigare a sindicatelor şin a tuturor angajaţilor din industrie, cea care a mai rămas în România, este ca Guvernul României să intervină de urgenţă în limitarea preţurilor la energie şi gaze naturale conform Legii concurenţei", mai susţin sindicaliştii.

Aceştia solicită, la modul concret, ca Guvernul să "limiteze" preţurile la energie şi gaz natural la nivelul din decembrie 2020, pentru o perioadă de cel puţin un an, şi să interzică exportul de energie electrică, concomitent cu distribuirea acesteia către consumatorii industriali şi casnici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.