Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan salută modificările la Legea contenciosului administrativ, votate de Senat: Sunt benefice pentru instanțe și pentru cetățeni

Inquam Photos / Octav Ganea
nicusor dan

Deputatul Nicușor Dan salută modificările la Legea contenciosului administrativ, precizând într-un comunicat remis presei că ele sunt benefice pentru instanțe și pentru cetățeni:

„Modificările la Legea contenciosului administrativ, votate de Senat în calitate de cameră decizională, sunt binevenite și de mare ajutor atât  pentru instanțele de contencios administrativ, care sunt cele mai aglomerate, cât și pentru cetățeni, cărora le simplifică accesul la justiție.

În cadrul procesului de legiferare a existat o colaborare foarte bună cu colegii din Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului, în special cu Robert Cazanciuc, care a coordonat întreg procesul, cu Stelian Ion și George Dircă.

Experiența celor 350 de litigii de contencios administrativ m-a ajutat să contribui la modificarea acestei legi, în folosul cetățenilor aflați în situații similare. Amendamentele mele, adoptate de Parlament, se referă la termene, obligații ale autorităților și modul în care pot interveni alte persoane în proces, lucruri concrete care-i ajută pe cetățeni.

Una din principalele modificări este legată de reducerea duratei de soluționare a litigiilor. Astfel, pentru toate litigiile se renunță la răspunsul la intampinare, o procedură inutilă care ocupa timpul judecătorilor și grefierilor, lungind fiecare dosar cu o lună. De asemenea, se reduc termenele procedurale pentru dosarele urgente; după intrarea legii în vigoare ne putem aștepta la un termen de soluționare de aproximativ trei săptămani, față de aproximativ trei luni în prezent.

Cât privește recursurile la Înalta Curte, se renunță la procedura de filtru, care s-a dovedit inutilă în practică.

Cetățenii care atacă actele autorității beneficiază și ei de modificările aduse la legea contenciosului administrativ. Termenul în care un cetățean poate formula plângerea prealabilă se calculează de la momentul în care ia cunoștință de continutul actului, nu de existența lui. De exemplu,  pentru un vecin care află de o autorizație de pe panoul de șantier, termenul curge din momentul în care a consultat autorizația la primărie. De asemenea, se pot aduce argumente noi în acțiune față de plângerea prealabilă. Cetățeanul are astfel 30 de zile în care poate formula plângerea prealabilă, apoi în 6 luni,  în care poate redacta acțiunea, eventual împreună ca un avocat, își poate completa argumentele.

Modificările prevăd și eliminarea sau precizarea unor proceduri, salvându-se astfel timp prețios și pentru instanțe și pentru justițiabili.

Conform modificărilor aduse, nu mai este necesară procedura prealabilă când actul a produs efecte juridice. Procedura era inutilă, deoarece prin plângerea prealabilă se cere autorității să revoce actul, dar aceasta nu mai poate după ce actul a produs efecte juridice. De asemenea, s-au uniformizat termenele în care se poate formula plângerea prealabilă, se precizează clar instanța teritorială competentă și se precizează modul în care se pot introduce în cauză alte persoane. Spre exemplu,  beneficiarul actului, când reclamantul nu a știut de la început de existența acestuia, sau  noul proprietar al construcției, când se arată autorizația de construire.

Foarte  importantă este degrevarea instanțelor de contencios administrativ, care sunt extrem de aglomerate.Astfel, partea de execuție a contractelor administrative revine instanțelor civile, instanța de contencios administrativ fiind competentă doar pe procedurile până la semnarea contractelor. De asemenea, este degrevată și Înalta Curte, prin creșterea limitei de la care litigiile cu caracter patrimonial (în special fiscal) sunt judecate de Curțile de Apel și de Înalta Curte, de la 1 milion de lei la 3 milioane de lei.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, am convingerea că accesul cetățenilor la justiție va fi mult mai facil, iar instanțele de judecată vor putea lucra mai bine în beneficiul cetățenilor, fără pierderi inutile de timp.”, transmite Dan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.