Liderii USR se pregătesc de un eventual eşec la alegerile parlamentare din acest an. Scrutinul este considerat mai mult un experiment electoral, în care potenţialul noii formaţiuni caută a fi consolidat, în special în marile centre universitare şi, în general, în zona urbană. Negocierile purtate pentru realizarea de noi fuziuni cu partiduleţe locale, dar şi efortul pentru crearea de noi structuri în ţară nu se mişcă cu viteza dorită, ceea ce va face ca efortul de campanie ce va fi depus să nu aibă eficienţa scontată.
Semnalul resemnării cu un potenţial eşec, tradus prin neaccederea în viitorul Parlament a fost dat recent, de Coltilde Armand, la Iaşi. Ea a anunţat că ţinta USR nu sunt neapărat alegerile parlamentare din acest an, ci realizarea unei construcţii "solide" pe termen mediu şi lung, tradus, într-o primă etapă, cea alegerilor parlamentare, prin obţinerea între 20 şi 30 la sută din voturi în marile centre universitare."În municipiul Iaşi vrem să luăm între 20 şi 30 la sută şi putem face asta. Acelaşi obiectiv îl avem şi în celelalte mari centre universitare. În Bucureşti suntem deja la 30 la sută, putem obţine chiar mai mult în toamnă. La nivel naţional vrem să luăm cel puţin 10 la sută din voturi", a spus Clotilde Armand.
Între timp atât ea, cât şi Nicuşor Dan au pornit în turneu prin ţară. "Am început să mergem prin teritoriu ca să extindem partidul. Celelalte formaţiuni şi-au pierdut credibilitatea, dar noi nu ne grăbim, vrem doar oameni de calitate care să intre în USR. Credem în autonomia filialelor, pentru că nu ştim noi cei de la Bucureşti care sunt problemele oamenilor de la Iaşi sau din altă parte a ţării", a declarat Clotilde Armand.
Coltilde Armand se află în acest moment în turneu prin Moldova pentru a avea discuţii cu partidele şi formaţiunile politice locale noi apărute după modificarea legii partidelor politice. Discuţiile vizează atragerea şi realizare de noi fuziuni cu aceste formaţiuni. Deocamdată, numai Partidul pentru Iaşi şi Uniunea pentru Rădăuţi din judeţul Suceava sunt înclinate să facă acest pas şi să facă parte din USR, susţin surse politice locale. Parteneri similari se caută şi în alte judeţe precum Botoşani, Neamţ şi Galaţi. La rândul său, Nicuşor Dan face un turneu în vestul ţării, în Baia Mare, Oradea, Arad, Timişoara, pentru a se întâlni cu oamenii interesaţi, presa locală şi grupurile de iniţiativă. Liderii USB se vor deplasa şi în diaspora, unde se vor întâlni cu simpatizanţii şi cu presa pentru a ajunge la un public mai larg, inclusiv la cei care nu ştiu de existenţa partidului.
Pentru a atrage cât mai multe din aceste mici formaţiuni, iderii USR s-au inspirat din modelul de organizare a celor din UDMR, care reprezintă un cumul de asociaţii, platforme şi mici grupări politice ale comunităţii maghiare, autonome într-o anumită privinţă şi care nu fac parte dintr-un partid, în tradiţionalul sens al cuvântului. Conform unor surse din USR, se caută astfel să se netezească orice posibile asperităţi sau tensiuni provocate de orgolii locale ce s-ar putea manifesta în urma fuziunilor prin absorbţie a acestor mici formaţiuni. Tocmai din această cauză, în constituirea filialelor locale, se va face o selecţie bazată pe un cod etic, iar apoi filialele vor fi autonome. Centrul nu le va putea impune candidaturi, nu va propune nume, ci doar va cenzura anumite persoane nepotrivite.